För dig som är lärare eller SYV

Tekniksprånget drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, på uppdrag av regeringen och är ett samverkansinitiativ mellan regeringen och arbetsgivare runt om i landet i behov av högre teknisk kompetens. Projektet är en nationell satsning som syftar till att väcka ungdomars intresse för att studera en högre teknisk utbildning och öka andelen som också fullföljer påbörjad utbildning. Detta görs genom att låta teknikintresserade ungdomar få testa på hur det är att jobba som ingenjör under fyra månader. Praktiken ger ungdomarna en tydligare inblick i det arbetsliv som kan vänta efter studierna. Det är dessutom en chans att skapa ett kontaktnät och odla kontakter redan innan man börjar plugga.

Idag medverkar cirka 230 arbetsgivare på ca 120 orter runt om i landet och Tekniksprånget har till dagens datum förmedlat ca 3000 praktikplatser. Bland arbetsgivarna finns såväl stora som små och inom såväl privat som offentlig sektor.

Tekniksprånget vänder sig till era avgångselever som har läst och är godkända i Ma3c, Fy1 och Ke1 samt har grundläggande behörighet. Ansöker gör man via Tekniksprångets ansökningsportal, och ansökan är öppen mellan 16 april-16 maj. Praktiken pågår i fyra månader, september till december, med en praktiklön på 13 500 kronor/månad. Tekniksprånget erbjuder även praktik under våren, februari till juni. Då är ansökan mellan den 16 oktober-16 november.

Visa på bredden av arbetsuppgifter

Är du lärare och behöver inspiration till mentorstimmen? Varför inte låta eleverna fundera på vad en ingenjör kan få göra? Vi vet att uppfattningen om ingenjörsyrket är väldigt vag då ingenjörer kan jobba med så många olika saker. Låt dem kolla in vårt instagramkonto för att få en uppfattning om vad en ingenjör faktiskt kan jobba med.

Här kan du ladda ner vår poster för utskrift
Här kan du ladda ner vår flyer för utskrift

 

#tekniksprånget på Instagram

Följ oss på Facebook och Twitter.