Så söker du

Att söka till Tekniksprånget är lite som att söka ett jobb. Du måste berätta om dig själv och ge arbetsgivaren du söker hos en bra inblick i hur du är som person. Nedan finns lite hjälpsamma råd om hur du gör för att söka.

Du kan se vilka arbetsgivare som erbjuder praktik och på vilka orter genom att klicka på kartvyn i ansökningsportalen. Du behöver inte registrera dig eller logga in för att hitta arbetsgivare eller orter, bara klicka in på portalen som du hittar här.

Behörighetskrav: Du ska vara behörig att söka en ingenjörsutbildning dvs. högskole- eller civilingenjör (som lägst behöver du ha matematik 3c samt fysik 1). Du ska också vara under 21 år när du söker praktiken

Betyg: Går du fortfarande på gymnasiet och går ut i vår? Fyll i ditt senaste snittbetyg. Det blir alltså ett uppskattat snittbetyg där du adderar dina färdiga kurser till det betyg du förväntar dig i de kurser du ännu inte avslutat. Du ska inte ta med meritpoängen i ditt snittbetyg.

Om du gått IB: Har du gått IB så väljer du ”NV” på ansökningsportalen och klargör sedan i ditt personliga brev att det är IB du gått. Om du fortfarande går i trean när du söker så fyller du i ditt predicted grade (översatt till svenska betyg) i fältet för betyg.

Personligt brev & CV: Det personliga brevet får vara max 750 tecken inklusive blanksteg och ditt CV ska vara max 450 tecken inklusive blanksteg så kom ihåg att kortfattat är bra! Glöm heller inte bort att du kan ändra ditt personliga brev för varje företag.

Presentationsvideo & Foto: Du har även möjlighet att lägga upp en länk till en presentationsvideo om dig själv för att komplettera din ansökan. Detta är inget krav utan en möjlighet för den som vill. Du kan också ladda upp ett foto av dig själv som inte for vara mer än 5MB stort.

Kan jag söka praktik även om jag sökt en utbildning? Ja det kan du göra även om Tekniksprånget främst vänder sig till de som ännu inte bestämt sig eller vill testa på livet som ingenjör innan de beslutar om en utbildning.

Kan jag göra Tekniksprånget mer än en gång? NEJ. Du får bara göra Tekniksprånget en gång. Eftersom det är väldigt många som söker så vill vi kunna erbjuda praktik till så många som möjligt och gör du praktiken fler gånger så tar du en plats från någon annan.

Antagningen: sker löpande eftersom företagen gör intervjuer med de sökande de är intresserade av. Därför är det viktigt att du är kontaktbar under ansökningsperioden men framförallt efteråt, till exempel via e-mail eller telefon.

1

Det är också mycket viktigt att den e-mail adress du anmäler dig med är relevant och att den fungerar en längre period. Det är på denna adress Tekniksprånget kommer att kontakta dig angående studiebesök, alumnportal och mycket fler roliga händelser om du skulle få en praktikplats, och det vill du väl inte missa?

 

Frågor?

Johanna Theander, Kommunikation & Copywriter 070-204 59 92 johanna.theander@iva.se

Behöver du tips på hur man skriver ett cv eller personligt brev hittar du det här: HUR SÖKER MAN EN PRAKTIK GENOM TEKNIKSPRÅNGET

Ansök / Logga in