Filip testade ett toppjobb hos IBM i Stockholm

Filip Bengtegård Book har precis avslutat sin juniortraineetjänst på IBM i Stockholm. Han har flyttat tillbaka till Skåne och jag ringde upp honom för att ställa några frågor om Tekniksprånget, praktikperioden och planerna för framtiden.

Hade du funderat på ingenjörsyrket innan du sökte Tekniksprånget?

Ja absolut. Det har alltid handlat om IT dock, så en civilingenjörsexamen med IT inriktning var alltid mest aktuell. Det var också därför jag valde IBM eftersom de har en stark profil inom IT. De första dagarna på praktiken var ganska nervösa men också mycket intressanta. Vi fick bra men mycket information och skulle samtidigt ta in alla nya intryck.

Vilka var de största utmaningarna under praktikperioden på IBM?

Vi insåg snabbt att mycket berodde på att vi tog eget ansvar. Man fick lära sig mycket på egen hand men samtidigt inte vara rädd för att ställa frågor och utnyttja all kompetens inom företaget. Vi fick mycket eget ansvar för att vara juniortrainees, så det kändes snarare som ett jobb och därför kändes det också mer värdefullt.

Ett av de större projekten vi gjorde var en intern, mobil applikation för IBM:s egen personal. Jag och en annan praktikant var också med på en hel del affärsmöten i lärande syfte. På dessa möten handlade det mycket om att dokumentera och lyssna för att lära sig om organisationen och hur de jobbar, dessutom fick vi vara med på en hel del events med IBM:s kunder vilket var spännande.

Det roligaste under praktiken var ändå slutpresentationen vi gjorde för 150 människor. Här fick vi sammanfatta de vi gjort och presterat under de fyra månader vi var på IBM samt även presentera vår applikation. Det var både nervöst och utmanande men samtidigt jätteroligt.

Vad är det viktigaste du lärt dig som juniortrainee på IBM?

Det viktigaste jag lärt mig under dessa fyra månader är definitivt hur ett stort företag fungerar med alla olika avdelningar och yrkesroller. Eftersom IBM är så stort handlar det mycket om att förstå och lära sig om hur alla arbetar där.

Mitt nästa steg är att plugga interaktionsdesign i Malmö under våren för att sedan söka till programmet Interaktiv Design på Hyper Island i Stockholm till hösten. För mig har Tekniksprånget betytt fantastisk arbetslivserfarenhet direkt efter gymnasiet och en möjlighet att vara på ett stort företag i fyra månader. Det är en mycket bra grund till högskolan och jag kan verkligen rekommendera det!

Läs mer om IBM