Ingenjörer utan gränser vill bidra till en bättre värld

IUG

För ett par veckor sen anordnades en alumnträff i Stockholm för tidigare praktikanter från Tekniksprånget. För att inspirera bjöd vi in Ingenjörer utan gränser som höll en mycket uppskattad föreläsning. Vi passade på att ställa några frågor till Gustav Isaksson som jobbar som projektsamordnare i organisationens KTH-grupp.

Vad är Ingenjörer utan gränser?
Ingenjörer utan gränser är en ideell, politiskt och religiöst obunden organisation som med ingenjörskonst och naturvetenskap, entreprenörskap och projektkompetens har till syfte att bidra till en bättre värld.

Vad gör ni?
Ingenjörer utan gränser bedriver volontärprojekt i världen, seminarier i Sverige och inspirerar unga att bli ingenjörer.

Berätta om något av era senaste projekt!
Vi arbetar just nu med ett projekt i några avlägsna bergsbyar i Kamerun där vi utformar ett system för att rena vatten endast med hjälp av solenergi och lokala material. Vattnet där är väldigt smutsigt och de har problem med sjukdomar på grund av det dåliga vattnet så vi hoppas kunna få fram ett resultat som vi inte bara kan använda där utan att lösningen kan sprida sig till fler platser i liknande situation.

I vilka delar av världen pågår det projekt just nu?
Just nu arbetar Ingenjörer utan gränser i Sverige, Tanzania, Uganda, Kenya och Kamerun.

Var finns Ingenjörer utan gränser i Sverige och hur engagerar man sig?
Ingenjörer utan gränser växer mycket just nu mycket så det blir fler och fler medlemmar och lokalgrupper. Våra medlemmar är utspridda över hela landet men lokalgrupper finns än så länge i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Uppsala. Fler är dock på gång! Vill du engagera dig, gå in på vår hemsida ingenjorerutangranser.se. Där finns information om vad som är på gång just nu och vem det passar bäst att kontakta beroende på var du bor. Mitt råd är att ta chansen att engagera sig, förutom att man engagerar sig för något gott så är det är roligt, givande och spännande. Det finns ett stort behov och ju fler man är, desto mer kan man göra!