Praktiken på Handelsbanken inspirerade till vidare ingenjörsstudier

Lalan Samin gjorde sin praktik på Handelsbanken i höstas, en lärorik tid som visade helt nya möjligheter med ingenjörsyrket och vad en ingenjör faktiskt kan arbeta med på en bank. 

Jag gjorde min praktik på centrala ekonomiska riskkontroller, på Handelsbankens huvudkontor i Stockholm. Jag sökte till tekniksprånget eftersom jag inte var helt säker på vad jag ville göra. Därför sökte jag även en ekonomutbildning men i slutändan valde jag ändå Tekniksprånget på Handelsbanken. Av de som arbetade på min avdelning var en stor del ingenjörer och hade pluggat allt från teknisk fysik till industriell ekonomi, men många var även ekonomer så jag fick arbeta med båda yrkesgrupperna.

Hade du funderat på ingenjörsyrket tidigare?

Jag hade såklart funderat på det men var mycket mer intresserad av att läsa ekonomi. Ingenjörsyrket attraherade inte mig speciellt mycket eftersom jag inte är så förtjust i fysik.

Jag sökte praktiken på Handelsbanken eftersom jag redan var inne på ekonomyrket men också för att jag var nyfiken på vad en ingenjör kunde göra på en bank. Jag hade uppfattningen att det var mest ekonomer som jobbade på bank och jag ville spana in vad man kunde göra som ingenjör på en arbetsplats som inte kändes så typisk för en ingenjör.

Vad fick du göra på din praktik?

I början fick jag programmera och koda, alltså ganska så klassiska ingenjörsarbeten. Sen jobbade jag mer med dagliga riskrapporteringar och det är även det som jag arbetar med nu på Handelsbanken eftersom jag fick jobb efter praktiken. När det gäller handledaren så är en bra handledare social och öppen och har dessutom mycket uppgifter för sin praktikant att göra. Min handledare var jättebra och kollade alltid av med mig att jag hade någonting att göra.

Hur ser framtiden ut?

Först ska jag jobba här på Handelsbanken i vår och sommar. Sedan blir det plugg i antingen Linköping eller Lund men förmodligen blir det till ingenjör sedan jag sett alla roliga aspekter av yrket under praktiken här på Handelsbanken.

Läs mer om Handelsbanken

4