SJ – Ett av Sveriges mest digitala företag

Visste du att SJ är rankat som ett av Sveriges mest digitala företag? Eller visste du att SJs sajt och app är prisbelönt och att vi bland annat arbetar med att 3D-printa reservdelar till våra fordon, VR-teknik, tågsimulatorer eller chipbiljetter samtidigt som vi skapar Europas smartaste tåg.

SJ kör inte tåg, vi kör människor. Dagligen kör vi 140 000 resenärer fördelat på 1200 miljömärkta avgångar. Som Tekniksprångare på SJ får du upptäcka ett spännande företag som har en avgörande roll för både människa och samhälle. I ditt dagliga arbete på huvudkontoret i Stockholm kommer du att jobba med uppgifter som spelar roll för företaget och intresserar dig. SJ är ett stort bolag med en väldig bredd av olika yrkesroller och givetvis har vi en hel del ingenjörer! Under din tid hos oss kommer du att få undersöka verksamheten genom studiebesök, intervjuer och prova på-arbeten. Du får resa runt i landet och upptäcka de karriärvägar som en ingenjörsutbildning kan leda till!  SJs affärsidé är att erbjuda marknadens mest kundnära och hållbara resande samt att socialt, miljöanpassat och ekonomiskt ansvar ska genomsyra verksamheten.

Vad får man göra som Tekniksprångare hos SJ?
Till höstens praktikperiod erbjuder SJ fyra platser på tre olika avdelningar:
Division Fordon: Depåproduktion (2 platser)- Vill du vara med och lära dig hur SJ arbetar med sitt dagliga kvalité- och säkerhetsarbete på Nordens största underhållsdepå? Inom Depåproduktion arbetar man med att få ut hela och rena fordon i linjetrafik och det krävs många olika kompetenser för att nå alla mål. Som Tekniksprångare får du möjlighet att skapa utbildningar till SJs digitala verktyg för depåpersonalen. Placeringen är huvudsakligen förlagd i SJs depå i Hagalund (Solna), men du kommer även att arbeta på vårt fina huvudkontor.
• Division Produkt: Revenue Management, Pris & Produkt- För att kunna erbjuda kunden en riktigt bra tågresa måste vi ständigt arbeta med att förbättra våra arbetssätt. Revenue Management är den intäktsinriktade delen av division Produkt där våra produkter, koncept och biljetter tas om hand, utvecklas och prissätts. Här kommer du att få arbeta med kollegor från hela bolaget och aktivt bidra till våra förbättringsområden. Placeringen omfattar en hel del tvärfunktionella möten.
• Division Trafik & Service: Resursplanering- Planeringen av SJs åkande personal är att lägga pussel med tusentals bitar. För att möjliggöra bra schemaläggning krävs tydliga prognoser och dimensioner så att det alltid finns en plan för semestrar, sjukdomar, avgångar och rekrytering. Som resursplanerare på SJ får du med din analytiska förmåga vara med och bidra till att förbättra och förenkla denna process som blir allt mer datadriven. Du kommer arbeta mycket i Excel och databaser för att hitta de bästa sätten att behandla & analysera data, göra uträkningar och skapa verktyg för SJ i framtiden. Parallellt med denna förändringsprocess pågår ett stort IT-Projekt för att introducera ett nytt och mer avancerat programstöd för planeringen på SJ. För att anpassa personalplaneringen till detta kommer det vara väldigt viktigt att även våra förberedande prognosverktyg håller toppklass, vilket är precis det du som Tekniksprångare inom resursplaneringen ska hjälpa till att åstadkomma. 

I din ansökan får du gärna berätta vilket område som intresserar dig mest. Såhär säger tidigare Tekniksprångare om sin praktik på SJ: ”Det har varit otroligt lärorikt med alla besök och intervjuer som vi har fått möjligheten att göra. Vi har haft fria tyglar och intervjuat allt från lokförare till VD. Däremot är det bästa känslan av att vi är behövda och uppskattade på SJ och att vi faktiskt fått bidra till företagets utveckling.”

Om du går vidare i vår rekryteringsprocess kommer du att bli inbjuden till ett rekryteringsmingel som äger rum onsdag den 22 maj (22/5) som du förväntas närvara vid. Minglet äger rum på SJ ABs huvudkontor i centrala Stockholm. Urval sker fortlöpande så tveka inte att lämna in din ansökan redan i dag!