Kvintett tog tekniksprånget till Lund

Fem förhoppningsfulla ungdomar deltog hösten 2012 i premiäromgången av Tekniksprånget. Kvintetten praktiserade på byggföretaget NCC och alla pluggar nu till ingenjör på väg- och vatten på Lunds Tekniska högskola. Att den fyra månader långa praktiken spelade en viktig roll för det framtida yrkesvalet är de eniga om.

-Praktiken är väldigt användbar för det jag gör nu, säger Josefine Olsson som praktiserade på NCC i Malmö.

Egentligen var det mormors förtjänst att Sofie Schumacher från Lund upptäckte Tekniksprånget, sökte och fick en praktikplats i hemstaden. De övriga fyra i gänget kommer från olika delar av landet: Erik Bolinder från Stockholm, Lovisa Elliot från Göteborg, Maria Lindahl från Linköping och Josefine Olsson från Staffanstorp. Fortfarande är de lite nykära i sin studentstad, trots att de började studierna hösten 2013 och snart har gjort sin andra termin. Enda nackdelen är det där med svårigheten att hitta studentbostäder.

-Lunds Tekniska högskola är välkänd, har ett gott anseende och är högt rankad, säger Maria Lindahl. Det är en bra skola med mycket resurser. Det känns tryggt att framtida arbetsgivare känner till utbildningen.

-Alla här är så välkomnande och vill att vi ska trivas, säger Sofie Schumacher

Men på en punkt får LTH bakläxa. Luleå Tekniska högskola har sju månaders obligatorisk praktik inbyggd i utbildningen, något de andra tekniska högskolorna borde erbjuda, anser studenterna.

-Det hade varit guld för såväl studenter som för arbetsgivarna, menar Maria Lindahl.

Att fyra månaders praktik på NCC banade vägen för studierna är alla rörande överens om. I deras klass är det många av de andra teknologerna som aldrig satt sin fot på en byggarbetsplats.

-Praktikperioden ger en helt annan bild av vad som kommer sen, menar Josefine Olsson. Den är väldigt användbar för det jag gör nu

-Det var en väldigt bra erfarenhet, nu förstår jag relevansen, säger Maria Lindhal. Jag tycker till exempel inte att geologi är så kul, men nu förstår jag varför man behöver kunna det.

-Nu fattar man vad de andra pratade om på byggarbetsplatsen, säger Sofie Schumacher och skrattar.

-Det underlättar studierna att veta vart man vill komma, förtydligar Lovisa Elliot. Jag visste inte alls vad jag ville läsa innan jag gick Tekniksprånget.

-Jag tror och hoppas att Tekniksprånget kan förhindra att så många hoppar av studierna, säger Erik Bolinder. Och så förstås att fler blir intresserade av att söka en teknisk utbildning.

Trots att den här kvintetten i viss mån var ”försökskaniner”, de var den första kullen som genomförde praktiken genom Tekniksprånget ute på företagen, så är erfarenheterna bara positiva.

-Det var himla roliga arbetsuppgifter, berättar Maria Lindahl. Jag kände verkligen att jag gjorde nytta, att jag tillförde något. Men att möta alla människor på arbetsplatsen var nog det som gav allra mest.

– Jag blev så väl bemött, säger Lovisa Elliott, det kändes att de andra tyckte att det var kul att jag var där.

Även om de gjorde praktik på olika orter: Malmö, Stockholm, Linköping/Norrköping och Lund så fick alla göra ett större eget projekt, från ax till limpa, något som var väldigt uppskattat.

-Vi projektledde en lagerhall i Göteborgs hamn och skulle sedan ”sälja” in den till vd, berättar Lovisa Elliot.

– Vi valde att göra ett nytt huvudkontor åt Apple, men vi satsade på fel ställe att bygga på med ett för ocentralt läge så vi fick lite bakläxa, säger Erik Bolinder och skrattar vid minnet.

Alla fem tycker själklart att det är kul att Tekniksprånget växer så mycket och att så många nya företag, från vitt skilda branscher nu är med. När de sökte hösten 2012 var det nio företag som erbjöd praktikplatser. Nu, våren 2013, är det ett 80-tal företag inom privat och offentlig sektor, som öppnar dörrarna för praktikanter från Tekniksprånget. Att praktiken är betald är förstås en extra bonus.

-Jag har till och med varit tillbaka på bygget och hälsat på, säger Josefine Olsson. Och till hösten funderar min lillebror på att söka till Tekniksprånget.

2