SCA – skapar kontaktnät för framtiden

Det började med praktik hos SCA för Anna Larsson och Josefine Nilsson, som sedan blev till ett ”riktigt” jobb i väntan på studierna. Men även för SCA är det en vinstlott att ta emot praktikanter.

– Vi bygger ett kontaktnät för framtiden, menar Carina Mare, Learning and Development, Staffing Manager, SCA. Och vi medverkar till att fler väljer att bli ingenjörer vilket gynnar oss i det långa loppet.

SCA är ett av de företag som varit med i Tekniksprånget sedan starten och hunnit dra lärdomar av sin medverkan i projektet. Carina Mare har med stor kunskap och entusiasm lotsat många ”tekniksprångare” rätt inom koncernen. SCA är ett globalt hygien- och skogsindustriföretag som utvecklar och producerar personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter. Inom koncernen arbetar drygt 44 000 medarbetare och försäljningen sker i 100 länder. För SCA som stort globalt företag, med behov av många olika sorters ingenjörer, är det naturligtvis oerhört viktigt att kunna säkra behovet av ingenjörer i framtiden.

-Anna och Josefine var tredje omgången av praktikanter hos oss, och nu har organisationen lärt sig. Första omgången vet man inte riktigt vad som väntar – hur mycket kan de? Nu har vi insett att vi nog får ge dem större utmaningar, summerar Carina Mare, Learning and Development, Staffing Manager, SCA, och fortsätter:

-Att hålla igång ett sådant här program kräver resurser, koordination och rekrytering. Eftersom vi har byggt in det i planen så har vi säkrat upp arbetssättet. Till en början är det intensivt, sedan blir det allt lättare. I början var det en utmaning att få handledare, nu ser alla fördelarna med det. Det gäller att ha en grundplan vad praktikanten ska göra, men sedan får man se hur det går och anpassa allt eftersom.

sca 1

Att Anna Larsson och Josefine Nilsson hamnade just på SCA när de sökte praktik via Tekniksprånget, var, som det ofta är, lite av en slump.

-Jag gick in på varje företag i ansökningsportalen och hamnade så småningom på SCA. Jag kände till produkterna och kunde relatera till dem men kände inte till företagsnamnet, berättar Anna.

När Carina väljer ut praktikanterna tittar hon ofta på om de haft någon typ av sommarjobb tidigare. Det visar på driv och god vilja menar hon.

– Det är komplext att komma in i en global organisation. Det blir många frågor i början av typen: Sitter man på kontoret hela dagen? Hur tar man kontakt med folk? Det är viktigt att bygga ett team av de ”tekniksprångare” som kommer, så att de har nytta av varandra, fortsätter Carina.

– Visst var det en stor omställning, säger Anna, men också väldigt nyttigt. Det här är på riktigt! Jag vill inte börja på en femårig linje utan att vara säker på vad jag vill.

– Tekniksprånget har gett nya erfarenheter att ta med mig, berättar Josefin. Jag hittade vilka delar som jag tyckte var kul och som passar mig. Jag fick arbeta med helheten av produkten vilket var jättekul.

– Det gav många lärdomar, både om företaget och om mig själv, säger Anna. Man förstår också det sociala, hur folk fungerar och hur man tar sig fram i arbetslivet.

Josefine arbetade med konkurrentanalyser och höll workshops och gjorde en slutrapport medan Anna fokuserade på materialrationalisering av inkontinensprodukter som används inom sjukvården.

– Vi fick projekt anpassade efter vad vi kunde, säger Josefine. Vi fick ett väldigt stort ansvar, man kände sig inte liten och ”praktikantig”. Nu har jag fått veta att mina saker kommit till användning, det känns jättebra.

– Vi kör med matchmaking, skrattar Carina. Vi lägger ner mycket tid på att skräddarsy arbetsuppgifter efter läggning och intressen för att det ska bli så bra som möjligt. Jag tänker mig att detta är ett framtida arbetssätt, att få komma ut och praktisera i arbetslivet. Jag är övertygad om att man tillgodogör sig arbetslivserfarenheten och har en bättre grund att för att ta till sig kunskaper efter avslutad praktik. Tänk om det här fanns när jag var ung! Det borde finnas inom flera yrken.

Den fyra månader långa praktiken ledde till fortsatt arbete på SCA för de båda tjejerna men sedan väntar studier. Anna lutar mest åt industriell ekonomi medan Josefine tänker satsa på maskinteknik.

– Det känns bra att ha koll på företagen redan innan man börjar plugga, menar Anna. Då vet man var man t ex kan söka sommarjobb eller ex-jobb

Även för SCA:s del är vinsterna stora, menar Carina.

– Dels så är det roligt och stimulerande att träffa ungdomarna och få input av dem. Dels får vi hjälp i projekt, vi får extra händer vilket gör att vi kan lägga ner mer kvalitet och får mer tid. Framförallt bygger vi kontakter för framtiden – jag tror att jag kommer att känna igen en hel del namn som söker framöver, säger Carina och avslutar:

– Det känns bra att vi medverkar till att fler väljer att bli ingenjörer, vilket gynnar oss i det långa loppet.

Läs mer om SCA här