Volvo passar den nyfikna

För Ylva Fredriksson innebar praktikplatsen hos Volvo Group Trucks Technology i Umeå en flytt från Gotland till Norrland. Hon kom till ett globalt företag där det finns massor av olika typer av jobb och en stor möjlighet att få se vad ingenjörer kan arbeta med.

Vad har varit roligast?
– Det bästa är att jag har fått se så många olika delar, inte bara en sak utan allt från produktutveckling, produktion, teknik och de olika roller som finns här.
Under sin praktik har Ylva fått arbeta med utveckling och kundanpassning av lastbilshytter. Mycket har handlat om att tänka ut smarta lösningar. Dessutom har hon fått gå en utbildning i CAD. Efter hand har hon fått bestämma själv hur hon ska lägga upp en del av sin tid och vad hon ska se och göra, och ändå klara sina bestämda leveranser.

Volvo Umeå inspireras

Vad tar du med dig från praktiken?
– Vilken stor organisation det här är och hur mycket som handlar om att samarbeta. Man skulle kunna tänka sig att alla sitter och gör sitt jobb var för sig men det är verkligen ett stort samarbete. Jag har stött på många trevliga människor och det är alltid bara att fråga. Man ska vara nyfiken när man går Tekniksprånget, då går det nog bäst tror jag.

I framtiden lutar det åt att det blir en ingenjörsutbildning för Ylva och hon skulle rekommendera Tekniksprånget till en kompis:
– Definitivt, jag har redan haft två kompisar som frågat och det är helvärt, man får verkligen en inblick i en ingenjörs vardag och det finns bara möjligheter med Tekniksprånget.