Upplev ingenjörsyrket på nära håll genom en praktik på Vattenfall

Amanda Rensmo gjorde sin praktik på Vattenfall under hösten 2014. Anledningen till att det blev just Vattenfall är för att ” Vattenfall arbetar med energi och i det arbetet ingår mycket miljötänk. Just dessa två områden är de som intresserar mig mest” menar Amanda.

Varför sökte du till Tekniksprånget?

Jag gick precis ut gymnasiet, vill bli ingenjör i framtiden och tänkte jobba en period. Tekniksprånget söker studenter som vill bli ingenjörer och man får pengar för det. Det passade mig som hand i handsken och var därför jag sökte. Det är en underbar möjlighet att få insyn i riktiga arbetslivet och samtidigt knyta kontakter och skaffa erfarenhet.

Vad får du göra under praktiken?

Min uppgift är att omorganisera deras underhållslistor och göra dem bättre. Det är ett arbete som kommer underlätta mina medarbetares arbetsdagar och det känns jättekul att göra något som kommer att hjälpa till och göra skillnad. I och med att jag ska göra underhållslistor behöver jag även gå ut i anläggningen där jag får se hur saker och ting fungerar vilket är intressant.

Vad är det viktigaste du lärt dig såhär långt?

Genom att få träffa ingenjörer under arbetstid får jag se vad deras egentliga uppgifter är. Jag får lite mer förståelse för vad en ingenjör verkligen gör och i och med det så har jag lite mer förståelse för vilken inriktning jag ska välja i framtiden.

Vad är det roligaste med praktiken?

Det roligaste är att få lära sig så mycket om allt möjligt. I skolan innehöll fysikboken kanske en sida om hur ett kraftvärmeverk fungerade och det läste man och så var det klart med det. Nu får jag se det i verkligheten och lär mig mycket detaljer.

Vad händer efter Tekniksprånget för din del?

Efter sommaren har jag planerat att jag ska åka till USA och plugga till ingenjör. Det kommer vara mycket lärorikt även utanför skolan och är en dröm som jag haft länge. Jag spelar basket och vad är inte bättre än att spela i basketens hemland! Jag är väldigt glad att jag fick denna möjlighet.