Intresset för miljö gjorde SJ till naturligt val

Felicia Hogan är precis i slutskedet av praktiken på SJ i Stockholm där hon nu tillbringat nära fyra månader. Idén att söka till tekniksprånget fick hon på Spotify-eventet You can do IT i våras och eftersom hon inte riktigt visste om hon ville plugga till läkare eller ingenjör så såg hon Tekniksprånget som ett sätt att ta reda på mer om ingenjörsyrket.

– Jag var intresserad av att plugga till civilingenjör men visste inte vad yrket rent konkret kunde innebära, så det kändes perfekt att få möjligheten att uppleva det själv under 4 månader.

Varför sökte du till just SJ?

– Jag har alltid gillat att åka tåg! Det är ett bekvämt, snabbt och miljövänligt sätt att transportera sig på. Sen är jag väldigt intresserad av miljö och hållbar utveckling, vilket gjorde SJ till ett självklart val.

Vad får du göra på din praktik?

– Massa olika roliga saker! Jag har haft ett större uppdrag som jag jobbat med under hela perioden samtidigt som jag haft flera mindre uppdrag parallellt. Mitt stora projekt har handlat om hur SJ redovisar den stationära elen (el som förbrukas när tågen står stilla) och ifall det skulle kunna göras på ett annat sätt. De mindre uppdragen har bland annat varit att intervjua ingenjörer på företaget, rita tågkartor för nästa år, följa upp skiftöverlämningar på depån i Hagalund och hjälpa dokumentationsteamet att jobba undan backlogg.

Skärmklipp

Vad är det bästa med praktiken?

– Det bästa med praktiken är att jag fått göra så många olika intressanta saker utöver mina ordinarie uppgifter! Jag har bland annat fått åka med lokförare i förarhytten på SJ 2000, provat på arbetet ombord som tågvärd och följt med fordonsoperatörer och städare på depån i Hagalund. Jag har även fått göra studiebesök på alla avdelningar på huvudkontoret, vilket varit väldigt intressant. Under min tid på företaget har jag verkligen fått lära känna hela SJ och satt mig in i hur komplext det faktiskt är att bedriva tågtrafik.