Ericsson söker framtidens innovatörer

– För bra för att vara sant! Så beskriver Airin Ahmad sin praktik via Tekniksprånget tre månader in i praktikperioden. Daniel Ojaäär är lika entusiastisk: – Det är fantastiskt att vara här!

Ericsson tar emot 16 praktikanter den här terminen och två av dem är Airin och Daniel. Katarina Malm som jobbar med HR-frågor på Ericsson förklarar att det finns många anledningar för företaget att delta i Tekniksprånget:
– Det är självklart för oss att vara med, det här är något alla vinner på. Det är roligt för studenterna att få chansen att se hur det fungerar i ett globalt jätteföretag. Det är givande för handledarna att få ta sig an ledarskapsrollen och få fräscha perspektiv. För oss på HR är det en möjlighet att sprida det positiva ryktet om Ericsson, förhoppningsvis är vi dessutom med och bidrar till att det utbildas fler ingenjörer.

DSC_2784

Variationen bland arbetsuppgifterna är stor och praktikanterna arbetar i projekt inom allt från 5G-utveckling till betalningsappar för mobiler.
– Det var därför jag sökte Tekniksprånget, jag ville se vilken typ av ingenjörsjobb som intresserar mig, förklarar Airin.

 

 

– Ericsson är ett 140 år gammalt företag men här händer mycket hela tiden, berättar Daniel och Katarina fortsätter: – Även om företaget har funnits länge måste vi hela tiden hitta nya riktningar. Vi vill vara tekniskt ledande och verkar i en rörlig bransch, sitter man stilla hamnar man efter. Det innebär att vi alltid behöver duktiga ingenjörer, innovatörer med nya utbildningarna. När vår kompetensinriktning ändras behöver vi få in dem som kan det senaste. Det är stor konkurrens om ingenjörerna så det kan vara en utmaning.

Både Daniel och Airin tycker att bland det bästa med praktiken är alla kunniga personer de fått jobba med. På ett internationellt företag som Ericsson kommer dessutom många av kollegorna från andra länder. Under praktikperioden har de fått se bredden inom ingenjörsyrket och insett vikten av att samarbeta och stämma av det de gör med övriga i teamet. Att få en helhetsbild av företaget har också varit givande, exempelvis att det är så stort inom tv-området och har vunnit flera Emmys. Daniel spelar badminton i landslaget och reser mycket så för honom har det också varit väldigt positivt att det erbjuds så bra möjligheter att jobba på distans.

En utmaning för dem som kommer direkt ifrån skolan har varit att alla uppgifter inte har tydliga instruktioner kring vad som förväntas.
– Det är det svåraste men ändå det mest lärorika. Problemlösning är bra att ha med sig i livet, sammanfattar Airin. Hon berättar att tiden på Ericsson har gjort att hon fått upp ögonen för programmering.

– När jag kom hit kunde jag inte programmera men är nu på god väg. Jag insåg snabbt att det är viktigt att kunna och öppnar många nya dörrar.

Efter praktikperioden funderar Airin på att läsa just programmering eller datorvetenskap. Båda praktikanterna har dessutom fått upp ögonen för Ericssons om arbetsgivare.
– Jag har fått mersmak och skulle gärna vilja fortsätta jobba på Ericsson, säger Daniel. I framtiden är hans mål att läsa till ingenjör och sedan kanske jobba som projektledare eller konsult.