Atlas Copco får högsta betyg av praktikanterna

Nu när Tekniksprånget nått nästan 200 medverkande arbetsgivare fick vi en överväldigande lust att prata lite med före detta praktikanter hos ett av våra längst medverkande företag, Atlas Copco. Vi ville veta hur de haft under sin praktikperiod och vad de gör idag. 

Olivia Jansson

När jag ringer Olivia så sitter hon på bussen mellan Linköping och Norrköping. Nu för tiden pluggar hon till civilingenjör med inriktning kommunikation, transport och samhälle. Olivia berättar för mig att praktiken på Atlas Copco är en av anledningarna till att hon trivs så bra på sin utbildning eftersom hon fick chansen att se vad hon ville inrikta sig på.

 

Vad fick du göra på din praktik?

– Jag jobbade med många olika saker, bland annat så hade jag ett eget projekt där jag fick göra en checklista för implementering av nya leverantörer. Jag fick även vara med på en revision av en leverantör och sedan gjorde jag och de andra Tekniksprångarna en film om Atlas Copco som riktar sig mot en yngre målgrupp.

Olivia berättar också att det bästa med praktiken på Atlas Copco var att hon fick lära sig så mycket nya saker och fick en framtidsdröm.

– Mottagandet jag fick på Atlas Copco var jättebra. Alla var så glada att jag var där och de ville lära mig så mycket de kunde. Eftersom jag fick mitt egna projekt först så var jag tvungen att ta mycket egna initiativ, ta hjälp av mina kollegor och boka in möten med dem, vilket var jättebra.

Niclas Ruden

 

Niclas har också planer på ingenjörsyrket men planerar att börja plugga i Lund först till hösten. Helst vill han läsa teknisk fysik men annars blir det maskinteknik. För tillfället arbetar han kvar på Atlas Copco där han är anställd som montör/labbtekniker och tillbringar dagarna med att bygga prototyper.

Varför sökte du till just Atlas Copco?

– Jag gillar att bygga saker och använda mina händer, och då kändes Atlas Copco helt rätt.

– Min handledare var labbtekniker så när jag började frågade de vad jag ville jobba med och då passade det mig jättebra att jobba i labbet. Där fick jag löda, bygga elektronik och modifiera kretskort. Jag byggde prototyper precis som jag gör nu under min anställning.

Vad var det bästa med praktiken?

– Jag blev förvånad över att det fanns så mycket olika saker att göra. Det lät mig testa och lära mig saker, och var inte rädda för att ge mig ansvar. Jag blev förvånad över hur mycket man jobbar i projektform på Atlas Copco. Efter att ha jobbat ensam i skolan så länge var det kul att jobba tillsammans mot samma mål. Det var härligt att få en sådan teamkänsla.

– Ett tips till de som funderar på att söka praktik är att inte vara rädda för att ta egna initiativ och visa vad du vill göra. Det är viktigt att visa när något är roligt eller intressant så att de du arbetar med förstår vad de kan ge dig för arbetsuppgifter.

tekniksprånget i Kalmar på Lars Kagg Skolan

En som redan går teknisk fysik i Lund är Erik Sandström som gjorde praktik på Atlas Copco i Kalmar under våren 2014. Efter det fick han fortsatt anställning och till sommaren blir det troligtvis sommarjobb där. Det verkar vara en gemensam nämnare för de före detta praktikanter på Atlas Copco som jag pratar med; att de alla är nöjda med sin praktik och gärna vill tillbaka till företaget.

För Eriks del handlade praktiken om att jobba som projektassistent för ett strömlinjeprojekt på fabriken i Kalmar där Atlas Copco tillverkar hydralborrmaskiner och bensindrivna borrmaskiner. Hans handledare var projektledare för projektet som innebar en helomställning till linjeproduktion för de bensindrivna borrarna.

Vad fick du göra som projektassistent?

– Jag fick vara med under alla beslut och det handlade mycket om planering. Min uppgift i det hela var att ta fram storlek på förvaring till alla komponenter.

– På Atlas Copco fick jag ta mycket ansvar men jag fick det gradvis så att jag hann sätta mig in i jobbet först. Jag blev väldigt väl omhändertagen och redan från första dagen blev jag behandlad som en kollega.

Vad var det bästa med praktiken?

– Att jag blev inbjuden till alla event som företaget hade med teambuilding och liknande. Det gjorde mig motiverad att anstränga mig när de gav mig den tilliten så det var en win-win för oss båda.