Tekniksprånget + BCG = Sant!

Vad gör man egentligen på BCG och vad innebär det att göra Tekniksprångets praktik där. Astrid Berg och Ludvig Dietmann har fått uppleva detta under våren och skriver om sina erfarenheter och lärdomar från The Boston Consulting Group (BCG).

”Vad gör en ingenjör egentligen?”, är väl frågan som alla som funderar på att söka Tekniksprånget ställer sig. ”Uppfinner man saker? Måste man vara superbra på datorer? Kommer det passa mig?” När vi sökte oss till Tekniksprånget hade vi en vag uppfattning om vad det innebar och svårt att förklara varför det var just civilingenjörsyrket som lockade. Några nervösa veckor efter ansökan skickats fick vi det roliga beskedet från managementkonsultföretaget The Boston Consulting Group (BCG) att vi fått deras två praktikantplatser till våren.

Så vad är BCG för ett företag? BCG är ledande inom affärsrådgivning och har kunder inom den privata, offentliga och icke-vinstdrivande sektorn. Företaget har 81 kontor i 45 olika länder, varav ett finns i Stockholm med cirka 150 anställda. BCG Stockholm har en bred klientbas inom teknik och kommunikation, industrivaror, konsumentvaror samt sjukvård och har haft en hög årlig tillväxt med en prognos att fortsätta växa. Mer än 10 nationaliteter finns representerade på kontoret då BCG ger möjligheter till utbyte via deras Mobility-program. Därför har vi pratat nästan lika mycket engelska som svenska på praktiken.

Under vår tid på BCG har vi fått prova på lite gott och blandat. Arbetsuppgifterna har varit ganska varierade, men har ofta involverat Microsoft Excel & PowerPoint och väldigt mycket research. Vi har fått sammanställa information på olika sätt, göra ”prep-work” för att assistera konsulterna med aktuella case och fått bidra med material som presenterats för kunder. Vi har även hjälpt andra anställda såsom analytiker & personal inom Marketing & HR. Under tiden har vi fått chansen att nätverka och diskutera studier med folk som läst ekonomi, datateknik, industriell ekonomi, teknisk fysik, medicinsk teknik & även läkare.

På så sätt har vi fått en unik inblick i ett flertal industrier, företag och frågeställningar. Vi blev snabbt en självklar del av den främjande och internationella arbetsmiljön och har arbetat tätt med kollegor, vilket gör att man lär känna varandra väl. Det har verkligen känts som att vi kunnat göra nytta. Utöver allt detta har BCG varit en otroligt inspirerande arbetsplats där vi som praktikanter känt oss inkluderade socialt genom roliga aktiviteter och trevliga pratstunder. Att få spendera fyra månader här har varit en fantastisk möjlighet att utvecklas professionellt, analytiskt och personligt.

Så vad gör då en ingenjör egentligen? Arbetsveckorna under Tekniksprånget på BCG har fått oss att inse att man kan göra nästan vad som helst och att det ofta handlar om att snabbt lära sig nya saker, tänka analytiskt och hitta nya lösningar. Vi känner oss båda nu säkra i valet civilingenjör med inriktning industriell ekonomi. ”En civilingenjör kan inte allt, men kan lära sig det till på torsdag”. Det är något som Tekniksprånget (och BCG) har visat oss på ett väldigt spännande sätt. What are you waiting for? Sök!

Astrid Berg & Ludvig Dietmann

Praktikanter på BCG via Tekniksprånget våren 2015