Praktik på Region Skåne inspirerar till framtida ingenjörsstudier

Josefin och Ema gör praktik på Medicinteknik på Region Skåne i Helsingborg. Jag träffar dem i personalrummet på avdelningen för medicinteknik på Helsingborgs lasarett för att prata lite om hur det är att göra praktik som ingenjör på ett landsting egentligen, vad de hade för förväntningar och vad de planerar att göra till hösten.

De är båda överens om att det var först i trean som de började fundera på vad de ville plugga. Klasskompisar pratade om ingenjörsutbildning men både Ema och Josefin kände att de ville testa på ingenjörsjobb innan de sökte en utbildning. De hade båda gått på föreläsningar om ingenjörsyrket

– det fanns till och med en som hette ”vad gör en ingenjör” som vi båda var på, men det var fortfarande jättesvårt att få en bild av yrket eftersom man kan jobba med så många olika saker, berättar Ema.

De sökte båda till tekniksprånget för att få en bättre bild av yrket. Anledningen till att det blev just Region Skåne var för Josefin att det kändes annorlunda och intressant eftersom det jobbet är så nära människor. Ema sökte till olika arbetsgivare men tänkte lite strategiskt att det kanske inte var så många som skulle söka till region Skåne eftersom man kanske inte riktigt visste vad en ingenjör kunde göra på ett landsting.

Just att Landstinget anställer mycket ingenjörer var de inte helt medvetna om.

– Man tänker inte på landstinget som en självklar arbetsgivare för ingenjörer, menar Emma.

– Det var lite därför jag sökte, berättar Josefin. För att det inte är det mest typiska.

De har båda insett under praktikens lopp hur beroende vården är av teknik och hur mycket teknik det över huvud taget finns inom vården.

– det finns en massa grejer som man inte ens tänker är teknik, som ett operationsbord till exempel. Det ligger jättemycket teknik bakom eftersom det är smarta bord, berättar Josefin.

2Vad är det bästa med praktiken här på region Skåne?

Både Ema och Josefin är överens om att det trivs jättebra. Mycket beror på att deras kollegor gör att de känner sig välkomna, att det är kul att gå till jobbet. – Man känner sig välkommen och det är viktigt för att man ska få ett bra intryck. Sedan är det så kul för alla här är så engagerade och vill visa saker och involvera oss, menar Josefin.

De har fått se alla olika typer av teknik som kan användas på ett sjukhus

– Det som gör tekniken så intressant är att den används till människor. Jag är kanske inte så hemskt teknikintresserad själv men att den har ett gott syfte gör den mycket mer intressant för mig, menar Ema.

Både Ema och Josefin har sökt ingenjörsutbildningar till hösten. För Ema blir det medicin och teknik på LTH och Josefin har sökt teknisk matematik. Det gjorde hon reda förra hösten också men var inte alls sugen på att plugga då. Nu däremot menar hon att hon fått mycket mer inspiration till studierna och att linjen teknisk matematik har flera inriktningar mot matematik i celler, genetik och liknande gör bara saken bättre.

Kanske får vi se dem tillbaka på region Skåne om fem år, vem vet?