Volvo Group vill attrahera fler kvinnliga ingenjörer

Volvo Group Trucks Technology i Göteborg arbetar man målmedvetet för att attrahera unga framtida medarbetare. Därför valde man att medverka i Tekniksprånget redan från start.

– För oss är det viktigt att attrahera fler kvinnliga ingenjörer, säger Kerstin Skarelid, HR Business Partner på Volvo Group Trucks Technology.

Emily Chen och Tove Elvhammar, är två av dem som gjort sin praktik under fyra månader på Volvo Group Trucks Technology i Göteborg. Att komma direkt från gymnasiet till en stor och global arbetsplats var både spännande och utmanande, menar tjejerna.

– Det är stor skillnad att arbeta med ”äldre” människor. I skolan får man en uppgift som man ska lösa och där det finns ett rätt svar. Här måste man samarbeta för att nå ett bra resultat och det finns inget rätt eller fel, menar Tove Elvhammar.

– Det var väldigt spännande och roligt, sammanfattar Emily, man måste våga fråga sig fram och resonera för att komma vidare.

En av utmaningarna för Emily och Tove var alla förkortningar som används. Koncernspråket är engelska och användes ofta på mötena.

– Min handledare är från Indien så vi kommunicerar på engelska, säger Emily. Svårast är alla facktermer…

volvo 2

På Volvo Group Trucks Technology arbetar ca 3000 personer i Göteborg, varav drygt 800 håller på med motorutveckling. Att det blev just Volvo var ett medvetet val och båda är supernöjda med sin placering på ett stort globalt företag med många möjligheter på hemmaplan. Emily har varit på Combustion (där fokus ligger på förbränningsmotorn) och Tove på Performance & Application där hon bland annat ansvarat för fältprovsuppföljning.

– Jag fick verkligen uppleva hur det är att arbeta som ingenjör och problemlösare, säger Emily. Men visst var det lite svårt i början när man inte visste så mycket men alla har varit så hjälpsamma.

– Nu har jag insett att det inte alltid är självklart att man arbetar med det man är utbildad för. Det känns inspirerande och skönt – att det inte är kört om man valt en speciell inriktning, skrattar Tove. Den viktigaste kunskapen får man när man är ute på en arbetsplats.

– Det roligaste är att man fått testa, att jag fått en känsla av vad en ingenjör gör, menar Tove. Jag är mycket mer motiverad nu.

– Det har varit fantastiskt med den internationella stämningen, att träffa alla människor från olika nationaliteter och att ta del av nya tankar och idéer, säger Emily. För mig känns det tryggt att veta mer om hur arbetsmarknaden ser ut.

– När jag har berättat om vad jag gör har många sagt: Varför fanns inte det här när jag var ung? berättar Tove. Det är optimalt att kunna testa och få en uppfattning om vad en ingenjör gör. En erfarenhet som jag tar med mig härifrån är att ingenjörsyrket är väldigt brett.

– Jag tycker alla borde testa – det är så nyttigt! Tre år på gymnasiet och fyra månader här är nästan samma sak, avslutar Emily.

Båda tjejerna satsar på att utbilda sig till ingenjörer efter avslutad praktik och jobb; Tove ska söka till utvecklingsingenjör i Halmstad och Emily ska studera rymdteknik i Luleå.

Kerstin Skarelid arbetar som HR Business Partner på Volvo Group Trucks Technology och är den som koordinerar arbetet med praktikanterna från Tekniksprånget.

– Det här är en win-win situation för både praktikanterna och för Volvo, säger Kerstin Skarelid. Vi vill visa att vi är en attraktiv arbetsgivare och är måna om att det blir så bra som möjligt. Eftersom vi har varit med sedan starten 2012 har vi gjort många erfarenheter och lärt oss mycket på resan. Om det ska bli lyckosamt beror på våra engagerade handledare.

På Volvo Group Trucks Technology arbetar man systematiskt för att det ska bli så bra som möjligt för både praktikanter och handledare. Därför ordnar man en introduktion för handledare, och en för praktikanterna, och har uppföljningsmöten i mitten av perioden samt en avslutning innan praktikanterna lämnar Volvo Trucks.

– De som kommer hit är väldigt talangfulla, och har många idéer och ger mycket energi tillbaka! Utmaningen för oss är att anpassa svårighetsgraden på arbetsuppgifterna men vi inser varje år att de kan så mycket och är nyfikna på att lära, menar Kerstin och fortsätter:

– Det viktiga är att vi ger bra förutsättningar och ger dem utbildning så att de förstår vad de kan göra.

Till dem som söker praktik ger Kerstin rådet att inte vara rädda för att ställa frågor eller komma med egna förslag.

– För oss är det viktigt att attrahera fler kvinnliga ingenjörer. Tekniksprånget är en långsiktig employer branding aktivitet, avslutar Kerstin.