Tekniksprångare ger nya infallsvinklar

Saab gör en rad satsningar för att öka teknikintresset bland unga både i Sverige och utomlands. Sedan hösten 2013 har Saab tagit emot praktikanter från Tekniksprånget.

Flera av Saabs verksamhetsorter har medverkat och hösten 2014 var första gången som Saab i Arboga tog in en Tekniksprångare. Sofia Turesson flyttade från Karlstad för att få klarhet i vad en ingenjör på Saab gör egentligen.

– Det här är en vitamininjektion som ger en positiv effekt för oss också, säger Stefan Storm, biträdande Business Unit Manager, Saab. Att kunna rekrytera rätt medarbetare för framtiden är en kritisk framgångsfaktor.

På Saab i Arboga arbetar drygt 550 personer. Här samlas en unik ingenjörskompetens som arbetar med allt från underhåll av gamla system till utveckling av det allra senaste inom såväl försvar som civil säkerhet. Här finns också två praktikanter från Tekniksprånget som arbetat under hösten på Support & Services.

– Vi arbetar medvetet för att kunna attrahera, rekrytera och behålla kompetent personal. Då vi ser ett stort behov av ingenjörer i framtiden gäller det att vi kan bidra till att öka intresset för teknik och för Saab som arbetsgivare bland unga, menar Stefan Storm. Därför samverkar vi också med Vasagymnasiet kring ett nationellt och högskoleförberedande teknikprogram, Saab Tekniska Gymnasium, här i Arboga där vi bidrar med lärare i vissa tekniska kurser samt erbjuder praktik och sommarjobb.

Som en naturlig konsekvens av köpet av Kockums samt order från Brasilien på Gripen så kommer Saab att växa inom de närmaste åren, såväl på hemmaplan som utomlands.

– Högteknologiska produkter kräver duktiga ingenjörer och ska vi ha den bästa innovationskraften då måste vi också ha de bästa ingenjörerna, poängterar Stefan. Därför är en sådan här satsning så viktig. Om vi har duktiga ungdomar hos oss som pratar väl om oss så har det ett värde för framtiden. Jag hoppas att fler får upp ögonen för vilken spännande arbetsgivare Saab är och att vi ökar söktrycket till vårens omgång.

Sture Nyberg är en rutinerad handledare, med många år på Saab bakom sig, som nu under hösten haft Sofia Turesson under sina vingar.

– Det är väldigt viktigt att vi ger ungdomar möjligheten att komma in i industrin, annars får vi inga ungdomar hit på sikt, menar Sture. Men det har också gett oss mycket tillbaka, Sofia kommer in med nya ögon och en annan vinkel på saker och ting. Det är lätt att förringa ungdomar och inte ge dem tillräckligt med ansvar. De kan mer än man tror!

Sedan berättar Sture om hur Sofia styrde upp ett skolbesök som hon fick planera från början till slut och leda.

– Det gjorde hon verkligen proffsigt, säger Sture, alla var imponerade! Hon gav besöket ett helt nytt språk, mindre av vandring i korridorer och mer interaktion. Förhoppningsvis är det sådant som väcker intresse för fler unga att vilja jobba här.

– Jag försökte tänka på hur jag skulle väcka intresse för besöket och dess innehåll, hos 9:orna. I min powerpoint-presentation om hur en radar fungerar försökte jag till exempel relatera till deras egna upplevelser, berättar Sofia. Och så fick de ju testa på svetsen…

Saab 3

Att Sofia kom just till Saab var ingen slump. När hon slutade gymnasiet i våras visste hon inte riktigt om hon ville satsa på att bli kirurg eller ingenjör.

– Det är svårt att veta vad en civilingenjör gör egentligen, menar Sofia, det kan ju vara så himla mycket. Och innan man går in på en lång utbildning kan det vara bra att veta vad man ger sig in på.

Eftersom hon tyckte att det verkade spännande med ”försvarsgrejer” sökte hon sig till Saab i Arboga – även om hon kommer från Karlstad.

– När jag kom hit på intervju blev jag ännu mer övertygad om att det här var rätt, berättar Sofia.

Arbetsuppgifterna har varit varierande, både praktiska och teoretiska, som att skriva arbetsbeskrivningar, skruva isär en roterskarv samt varit med och modifierat styrskåp till spanings­radarn.

– Jag tycker att det är roligt att få göra saker själv, och få ansvar. Praktiken har gjort att jag fått en mycket bättre bild av vad en ingenjör gör, sammanfattar Sofia.

– Vi har visat på bredden inom ingenjörsyrket, det finns ju så mycket olika saker att göra, menar Sture.

– Jag kan rekommendera andra att hoppa på Tekniksprånget, det är värt det alla gånger! Samtidigt som man får en paus från pluggandet, det är lyxigt, säger Sofia. Och så tjänar man pengar – det är en perfekt kombination!

– Det här är en vitamininjektion som ger en positiv effekt för oss också, avslutar Stefan. Att kunna rekrytera rätt med­arbetare för framtiden är en kritisk framgångsfaktor.

– Tekniksprånget är en av många satsningar som Saab gör för att öka teknikintresset bland unga, säger Jennie Lenngren, koordinator för Tekniksprånget på Saab. Satsningarna genom­förs både i Sverige och utomlands. Andra exempel är sam­arbeten med grund- och gymnasieskolor, studiebesök på våra anläggningar, samarbete med NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) och sponsring av mobila datalabb till områden där barnen inte har tillgång till IT i skolan. Dessutom ställer medarbetare från Saab upp som läxhjälpare i matte.

– Eftersom cirka 70 procent av våra 14 700 anställda är verksamma som ingenjörer eller tekniker är det viktigt att det finns tillräckligt med personer med rätt kompetens för oss att anställa i framtiden, avslutar Jennie Lenngren.