Praktikant och projektledare på samma gång

Genom sin praktik på Hoist Energy i Stockholm har Tobias Johansson fått möjligheten att både se hur ingenjörsyrket kan se ut från insidan och dessutom driva ett eget projekt. Under en eftermiddag träffade han Tekniksprångets egna praktikanter, Era och Patrik, som passade på att ställa några korta frågor till honom.

Berätta mer om dig själv och din praktik.

Innan Tekniksprånget studerade jag Tekniskt basår på KTH i Stockholm. Dessförinnan pluggade jag Samhällsbyggnad och miljö, på Thorildsplans Gymnasium. Efter praktiken ska jag ha byggt upp ett sug för att återigen sätta mig vid skolbänken och jag hoppas att jag hittat ett specifikt ämne som intresserar mig.

På Hoist Energy driver jag ett nytt projekt som heter ”Pigg & Smart”. Mitt arbete går ut på att ta reda hur luft påverkar oss människor och sedan sprida den informationen i samband med projektets marknadsföring på sociala medier. I framtiden kommer jag även besöka elever, lärare och ledning på olika skolor för att presentera hur bra luft ökar både prestation och välmående, samt föra intervjuer kring hur ”luftsituationen” ser ut på olika platser.

Vad är det bästa med din praktik?

Det bästa med min praktik än så länge är garanterat det ansvar och det förtroende jag har fått. Att få vara projektledare och frontfigur är väldigt roligt.

Hur skulle du beskriva Tekniksprånget?

Jag ser Tekniksprånget som en riktigt bra möjlighet för ungdomar som vet att de kommer vilja plugga vidare men är lite skoltrötta, som inte vet exakt vad de vill studera vidare inom, eller som bara vill ha en chans att komma ut i och känna på arbetslivet. Kort sagt är programmet ett riktigt bra initiativ som ser till att alla har ett alternativ.

Vad är dina bästa tips för de som kommer söka till Tekniksprånget? Hur sticker en ut?

Ha en ärlig och optimistisk inställning! Lyft fram dina goda sidor och vad du är bra på, men det du inte är lika bra på är också viktigt. Se det inte som en svaghet utan en möjlighet. Utmana dig själv och förklara att det istället är något du har som mål att utveckla och öva på.

Vad ska framtida praktikanter tänka på för att få ut det bästa av sin praktik?

Kör så att det ryker! Våga, utmana, fråga och erbjud allt du har att bidra! Du har fått en plats för att din arbetsgivare velat ha dig där, så känn dig inte otillräcklig. Visa istället att hen har gjort ett bra val.