Svenska Spel har satt Tekniksprånget på kartan

Hos Svenska Spel i Visby på Gotland har två gotlandskillar haft sin praktikperiod under hösten 2013. Det var första gången som företaget tog emot praktikanter från Tekniksprånget och något som gav mersmak för såväl handledare som praktikanter.

Svenska Spel är Sveriges största spelbolag med många starka varumärken. Bolaget ägs av staten och överskottet av verksamheten går till statskassan. Svenska Spel har kontor i Sundbyberg och Visby samt driver kasinon i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men det är på Visbykontoret som Adam Svensson och Richard Hellenberg gjorde sin praktik hösten 2013.

– Det är ett bra sätt att få inblick i hur arbetslivet fungerar och om it är det jag vill syssla med, säger Richard.

– Det är en fantastiskt chans att få vara här direkt efter gymnasiet, säger Adam. Mycket av det som Svenska Spel jobbar med behöver man ha en längre utbildning för.

– En av de största aha-upplevelserna är att det finns så mycket bakom som man inte tänker på, det är verkligen komplext, menar Adam.

På Svenska Spel i Visby arbetar drygt 300 personer. Under praktikperioden har Adam och Richard varit på olika avdelningar och fått en god inblick i arbetet.

– Något av det roligaste var att följa med olika personer och se hur de arbetar. De flesta tycker att det är kul att visa vad de gör och vi har fått ett väldigt bra mottagande, säger Richard. En kul grej var att följa med en programmerare, få följa med i hela processen. Och vi kom på lösningen av problemet!

Premiär var det även för handledarna, Jonas Sandelin och Ann-Christin Berg, som båda har lång erfarenhet av it bakom sig.

– Utmaningen var att de skulle få ett relevant uppdrag och få en rättvis bild av oss, en inblick i arbetslivet, säger Jonas. Och att få dem att känna sig som anställda.

– Innan var jag lite orolig över att inte hitta rätt uppgifter till dem, men sen när jag började föll bitarna på plats, säger Ann-Christin. Jag fick också höra på handledarkursen att de är mycket snabbare än vi tror vilket var bra att veta.

– Jag drar paralleller till min egen början i yrkeslivet, jag började själv som praktikant en gång och fick ett bra bemötande som jag hoppas föra över på våra praktikanter, menar Jonas.

– Det är roligt med yngre folk, de har en annan syn på saker och ting och kommer in med helt andra ögon, säger Ann-Christin.

ny

Handledaren är en viktig faktor om praktikperioden blir bra eller inte. Det är väl värt att investera tiden i att hitta motiverade och engagerade handledare. Som Ann-Christin och Jonas.

– För min del var tajmingen bra, jag hade det lite lugnare just den perioden mot vad jag brukar, berättar Jonas. Tiden man lägger i början har man igen sen, lägg tid på att göra en bra uppdragsbeskrivning. Det gav helt klart mer energi än det tog.

– Vi såg till att förutsättningarna fanns från början, alla praktiska saker var ordnade och fanns på plats. Det tog mycket mindre tid än jag hade trott, menar Ann-Christin. Att vara handledare ger perspektiv på vad man pysslar med själv, man ser sitt arbete lite mer utifrån. Det var en väldigt nyttig erfarenhet.

Summeringen av fyra månaders handledarskap åt två Tekniksprångare låter såhär:

– Deras positiva feedback har varit det bästa, menar Jonas. Det känns som ett gott betyg.

– De gjorde ett fantastiskt jobb och har absolut varit till nytta, avslutar Ann-Christin.

Monica Forsman är den som varit samordnare för Tekniksprånget hos Svenska Spel och skött ansökningarna via portalen, ordnat handledare och uppdrag samt förankrat i ledningsgruppen.

– Hela ledningsgruppen inom it tycker att det är superkul och en jättebra satsning, berättar Monica. Utmaningen var att sälja in det på sektionsnivå. I början är det också svårt att veta nivån: hur mycket kan en 19-åring? Men killarna har varit fantastiska och kunnat så mycket mer än vad vi förväntat oss.

Nu har killarna lämnat Svenska Spel och ersatts av två nya praktikanter. Och så här i efterhand kan Monica konstatera att det går betydligt lättare andra gången.

– Nu har vi satt Tekniksprånget på kartan! Det är en fantastisk känsla att se dem från första början, från intervjun till hur de självklart går i våra korridorer som vilken anställd som helst. Att få ha varit med på den resan känns fantastiskt, avslutar Monica.