Tekniksprångare på andra sidan jordklotet

När jag träffar Era Krasniqi och Tobias Bennet för vår intervju kan solbrännan från Australien fortfarande anas. Tobias kom hem för två månader sedan och Era en månad efter det. De gjorde båda praktik genom Tekniksprånget i höstas, Era på IVA och Tobias på Teracom Boxer group.

Varför sökte ni till Tekniksprånget?

Tobias: För att jag var osäker på vilken ingenjörsutbildning som skulle passa mig bäst och jag ville få chansen att testa på ingenjörsyrket.

Era: Jag sökte för att jag gillar att hålla alla mina dörrar öppna.

För både Era och Tobias var den största behållningen från hösten alla nya människor de träffade via praktiken.

Tobias: Det bästa med praktiken var att få lära känna alla tekniksprångare runt om i Sverige. Att få en massa nya kontakter.

Era: Ja och alla kollegor, att få chansen att vara i samma rum som en massa inspirerande människor.

Båda menar att eftersom praktiken innebär så många nya möten så inser man inte bara vad man vill göra utan man får också bättre inblick i det man inte vill göra i framtiden.

Efter praktiken flyttade Era till Australien i fem månader för att plugga. Hon och Tobias hade på en praktikantträff i Stockholm under hösten diskutera att båda var sugna på att upptäcka Australien så när Era såg att även Tobias befann sig i landet tog hon kontakt med honom. Han var där och backpackade med en vän och tillsammans åkte de till Nya Zeeland.

Efter ett antal äventyr, bland annat bungeejump i Nya Zeeland är de nu hemma igen. Båda har sökt utbildning till hösten och båda drömmer om att plugga industriell ekonomi. För Era blir det först ett tekniskt basår men sedan väntar ingenjörsstudier vid horisonten.

Båda är överens om att de inte blivit kompisar om inte Tekniksprånget funnits och att det lett till mycket mer än bara en inblick i ingenjörsyrket och fyra roliga månader. Det har också gett ett helt nytt kontaktnät och många nya vänner.