Att jobba med morgondagens ingenjörer

Morgondagens ingenjörer var temat för Tekniksprångets nätverksträff den 9 november. Att det är en ambitiös målgrupp som vill ha kul på jobbet och balans i livet blev tydligt under eftermiddagen.

Över 11 000 ungdomar har sökt praktik genom Tekniksprånget och bland dem genomförs varje termin en undersökning om hur de ser på sin framtida karriär. Linus Brandin från Tekniksprånget presenterade under nätverksträffen resultatet från den senaste undersökningen där det bland annat framkom att en trygg anställning står högt i kurs.

Därefter berättade Jack Makoszewski från IBM om hur de jobbar med tekniksprångarna och tipsade om att lägga tid på introduktionen. Hans avslutande ord till andra arbetsgivare som medverkar eller funderar på att ta emot praktikanter var ”Bli inspirerade och ha kul!”. Petra Bunsop som jobbar med HR på Swedavia berättade att de jobbar mycket med sociala medier för att nå ungdomar och att medarbetarna nu står på kö för att få handleda en ung talang genom Tekniksprånget.

Avslutningsvis hölls ett panelsamtal med Lovisa Bielke och Natalie Ibrahim, tekniksprångare på Boston Consulting Group respektive SEB. De höll med om mycket av det som framkom i Tekniksprångets undersökning. Dock var de förvånade att det inte var mer efterfrågat att bli chef. Natalies sammanfattning var ”Jag ser att vara ledare som en stor bonus i mitt drömyrke”.