“Det roligaste var att jag visste att det jag gjorde spelade roll för ett stort företag!”

3 snabba med Emilia Lundmark, tidigare Tekniksprångspraktikant på Volvo Cars, idag ingenjörsstudent på Chalmers!

Vad var dina huvuduppgifter och ansvarsområden under din praktik?

Mina uppgifter var att se till så att allt i bilen höll den lagstandard som den skulle ha för att få säljas, egentligen för att visa att den är säker nog för de som ska använda bilen. Där jag jobbade heter materialcentrum. Där provar de allt som har med bilen att göra i princip. Eller ja, inte allt, kanske inte just så att hjulen rullar utan man testar själva materialen. Det kan exempelvis vara en bildörr, ett solskydd, en ratt eller lädret på stolen. Alla på avdelningen har olika ansvarsområden. Exempelvis en kollega hade koll på framrutan i bilen, en annan var expert på läder och gjorde tester på det materialet, en annan hade koll på brandproverna och det var framförallt där som jag var delaktig.

Mitt område var alltså olika typer av brandprover, det innebär att man brandtestar olika material. Det kan vara vad som helst i bilen, exempelvis solskydd, säten, ratt eller instrumentbrädan. Testerna görs för att se till att de olika materialen håller de standarder som de ska. Sen gjorde jag också rengöringstester. Då lägger man på substanser, typ kaffe, ketchup, varm choklad, cola, jord, svett, på olika material i bilen och kollar att företagets produkter kan ta bort dessa fläckar. Annars är de ej godkända.

Vad tyckte du var roligast med praktiken?

Det som var absolut roligast var också det som var jobbigast i början och det var allt ansvar som jag fick. Jag jobbade tidigare på Burger King innan så det var ett stort hopp från vad jag hade gjort tidigare. Det var utmanande men samtidigt jätteroligt! Sen klickade jag så himla bra med kollegorna där, så bara det gjorde det roligt att vara där.

Men ja, det roligaste var ansvaret och att jag visste att det jag gjorde spelade roll för ett stort företag! Att min ansvarsroll betydde någonting och att man inte bara var “praktikanten” utan verkligen kände sig som en på avdelningen. Sen är det klart att man fick ta initiativ själv också, visa att man ville, för det är då det blir roligast!

När bestämde du dig för att börja studera till ingenjör?

Det var som en trend, man skulle bli ingenjör, så var det bara. Jag hade egentligen aldrig tänkt något annat, och så hade jag med mig det hemifrån också. Min familj har alltid haft inställningen att ingenjör är ett yrke att satsa på. Sen blev det mer bekräftat när jag fick praktisera som ingenjör och se att det inte bara innebar typ beräkningar och liknande saker, utan att det fanns andra delar av ingenjörsyrket! Att jag dessutom stortrivdes på Volvo och hade en bra handledare och härliga kollegor påverkade ytterligare.

Skribent: Helena Lundvall
helena.lundvall@iva.se