“Jag drömmer om ett jobb där jag får vara kreativ och skapa saker!”

3 snabba frågor med tekniksprångaren Ali Alshamaa på Sveriges Radio.

Varför valde du att söka till Tekniksprånget?

Jag visste inte om jag ville plugga direkt och velade dessutom mellan att plugga till ingenjör, läkare eller tandläkare. Jag hade hört talas om Tekniksprånget via en kompis som sa att det var en bra grej. Han sa att man fick betalt för att göra praktik och att man fick träffa ingenjörer och se hur de jobbade. Jag tyckte att det lät nice och eftersom jag var lite osäker på plugget så kändes det perfekt för mig!

Hur är det att vara tekniksprångare på Sveriges Radio?

Det är kul! Jag sitter på supportavdelningen på Sveriges Radio. Hit skickas ärenden om alla tekniska problem som uppstår i hela radiohuset. I programmet de skickas via finns en prioritetslista som vi utgår ifrån när vi ska bestämma vilka ärenden som ska lösas i vilken ordning. Om det till exempel är akutproblem så måste vi såklart lösa dem först, akutproblem kan exempelvis vara när det uppstår krångel under tiden som ett radioprogram kör live.

Jag får välja vilka ärenden jag känner att jag klarar av att göra själv. Om jag tycker att det verkar för avancerat så får jag hjälp av andra. Mina handledare är tidigare tekniksprångare som fick vidareanställning här på Sveriges Radio efter deras praktik. Jag behövde mest hjälp i början men allteftersom tiden går snappar man ju upp mer och mer och behöver mindre hjälp. Men det är ändå skönt att veta att jag alltid har någon att vända mig till om det är något jag inte förstår.

Det roligaste med praktiken är att jag alltid stöter på nya problem. Det är långt ifrån samma sak och samma rutin varje dag utan det är alltid något nytt som ska lösas. Det kan vara allt från uppgradera nätverk till att laga någon skärm som inte funkar till att fixa en dator som krånglar. Det är just den variationen som gör det kul!

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

Jag drömmer om ett jobb där jag får vara kreativ och skapa saker! Det är också därför jag har gått från att vela mellan ingenjör, läkare och tandläkare till att jag har sökt ingenjör till hösten. Förhoppningsvis blir det ingenjör i datateknik i Lund. Det är nämligen i IT-världen som jag skulle vilja få ut min kreativitet, typ inom artificiell intelligens (AI), det intresserar mig väldigt mycket!

Skribent: Helena Lundvall
helena.lundvall@iva.se