”Min drömkarriär är fortfarande att bli ingenjör”

3 snabba frågor med tekniksprångaren Maryam Chaid på Saab i Linköping.

Vad hade du för tankar när du sökte till Tekniksprånget?

Efter jag hade tagit studenten började jag först på ett civilingenjörsprogram i Karlstad. Efter ett tag upptäckte jag att jag kände att det var för tidigt för mig att börja plugga så då hoppade jag av utbildningen och flyttade tillbaka till Linköping. Jag har alltid haft ett stort teknikintresse så när jag fick ett brev hem om Tekniksprånget och att man kunde söka kände jag direkt att det var en jättebra chans, så jag tog den! Det var särskilt bra eftersom jag visste att jag ville bli ingenjör men inte kände för att börja plugga riktigt än.

Vad får man göra som tekniksprångare på Saab i Linköping?

Man får prova på många olika saker. I början så fick jag övningsuppgifter, till exempel rita mindre maskindelar i deras CAD-program (CAD = Computer-Aided Design). Sen fick jag vara mycket med mina handledare i början, gå på möten med dem och liknande bara för att se hur organisationen fungerar. Sen efter ett tag fick jag små uppgifter som innebar att jag skulle rita egna maskindelar i CAD-programmet för att skicka på granskning. Oftast handlar det om att rita olika flygplansdelar.

Jag kunde ingenting vad gäller CAD innan jag började på Saab utan har lärt mig allting på plats under praktiken. Grunderna var först de övningsuppgifterna tillsammans med handledare och sen fick jag lära mig allt eftersom med svårare uppgifter. Sen jag började på Saab har jag insett att lära mig CAD professionellt är något som jag skulle vilja göra! Jag funderar mycket på att bli konstruktör, då arbetar man med att rita delar till maskiner och liknande. Det är roligt!

Vad drömmer du om?

Jag drömmer om att göra karriär! Och min drömkarriär är fortfarande att bli ingenjör. Egentligen så vill jag plugga så mycket som möjligt, ta en examen och kanske forska en del!

Programmering är det jag är mest intresserad av, så kanske att datateknik skulle vara en utbildning för mig. Sen vill jag kunna koppla programmeringen till att arbeta i CAD. Jag känner inte att det spelar så stor roll vad det är jag arbetar med i CAD-program utan det är just att arbete med den typen av arbete som är roligt!

Skribent: Helena Lundvall
helena.lundvall@iva.se