Sofia Andersson på IBM är vårens handledare!

Glad och rörd tog Sofia Andersson på IBM emot priset som vårens handledare efter att praktikanterna Agnes Lindqvist, Emma Lindblom Donahue och Hjalmar Åhman läst upp sin nominering:

Sofia är vårens bästa handledare på grund av hennes otroliga engagemang, pålitlighet och förmedlade trygghet. Hon har givit oss en fast punkt i en helt ny miljö, vilket betytt väldigt mycket. Utöver att ge vägledning professionellt har hon lagt stort fokus på vår personliga utveckling, rådgivit om utbildning och lagt tid på att etablera ett förtroende med sin omtänksamhet. Det är lätt att anförtro sig till Sofia då hon utstrålar lugn och glädje. Detta samtidigt som hon, genom sitt hårda arbete i de projekt hon är involverad i, inspirerar till att jobba hårt och att tro på sig själv. Eftersom hon är relativt ny i arbetslivet har hon lätt för att identifiera sig med oss och hjälpa oss på ett konstruktivt sätt, samt utmana oss till att utvecklas även fast det ibland är läskigt. Hennes taktik är att få oss själva att ifrågasätta vårt tankesätt, snarare än att ge oss svaren. Hon har alltid handlett på ett sätt som är mer än vad som är förväntat av henne, och har i flera situationer givit råd som stått ut ur mängden och verkligen fastnat. Hon är en handledare som har maximerat vår inlärningsförmåga under vår tid som praktikanter genom att tro på oss och framför allt, få oss att tro på oss själva. Det är vi väldigt tacksamma för. Tack Sofia!

– Det är inte ofta jag får den här direkta feedbacken på mitt ledarskap och jag har lite svårt att förstå att det handlar om mig, berättar Sofia.

Hon är civilingenjör i bioteknik från Chalmers och jobbar som konsult på IBM i Stockholm där hon började i september 2015. Hittills har Sofia varit handledare i tre terminer och hon tycker att rollen är jätteroligt. Framförallt då hon får följa ungdomarna och se hur mycket de utvecklas under sin praktik men även för att handledarskapet är väldigt utvecklande för henne själv.

Sofia tycker inte att arbetsgivare borde vara rädda för att ta in yngre personer utan istället se möjligheterna:

– De lär sig snabbare än man kan tro och vi som arbetsgivare får ut mycket. De bidrar till vår verksamhet, både i aktivt arbete men också med all sin energi och nya sätt att tänka. Det skulle alla arbetsgivare ha nytta av!