”Jag vill förändra samhället”

Fredrik Jeanson från Göteborg var med i Tekniksprångets tävling på Facebook och blev en av de lyckliga vinnarna till en way out west-biljett. 10-12:e augusti får han se artister som Frank Ocean, Lana del Ray och The xx bara genom att ha hjälpt sina kompisar hitta till Tekniksprånget.

Grattis till vinsten Fredrik! Vad ser du mest fram emot på way out west?

Tack! Jag ser mest fram emot min favoritartist Flume, den spelningen ska bli riktigt kul! Jag gillar festivaler men jobbar mycket i sommar och kommer därför inte riktigt ha tid att åka iväg så mycket, så det känns toppen att jag får komma iväg på någon i alla fall.

Vilka taggade du i tävlingen och varför just dem?

Jag taggade mina närmaste kompisar. Dels för att de alla går teknik och dels för att de har funderat på att läsa till ingenjörer. Eftersom de har funderat på just det så tänkte jag att det kunde vara bra för dem att få se hur det är att arbeta som ingenjörer i praktiken innan de börjar plugga.

Sen tycker jag tycker att alla som kan och vill ska söka Tekniksprånget. Det är en grym chans så ta den!

Vad är din egen relation till Tekniksprånget?

Jag har själv gjort tekniksprånget under våren på CPAC Systems i Mölndal och ska fortsätta arbeta där nu i sommar.

CPAC ingår i Volvogruppen där de fungerar som en underleverantör till olika delar inom Volvo Group AB. De designar och hjälper till att utveckla system främst i utvecklingsfasen. Det gäller både mjuk- och hårdvarusystem.

Jag har mestadels jobbat med två andra tekniksprångare. Vi sitter som i en egen projektgrupp där vi arbetar ganska självständigt med mindre projekt. Vi får uppdrag från andra anställda som behöver hjälp med saker. Till exempel så har vi fått bygga en testrigg där mjukvarusystem för båtar testas. Vi har också fått arbeta i CAD där vi har ritat upp hårdvarudelar. Sen har vi arbetat en hel del inom test och verifiering, där vi har fått testa olika enheter för att se att de fungerar som de ska och håller för uppsatta prestandakrav.

Det är ett förhållandevis litet företag och det gör att man hinner se och testa på mycket olika. Det är jätteroligt att det är så varierandet!

Känner du att du vill bli ingenjör?

Ja absolut! Innan Tekniksprånget var jag lite osäker och visste inte direkt vad man gjorde som ingenjör. Efter min tid här känner jag att jag har mer koll och att jag är mer lockad till yrket.

Jag har funderat lite fram och tillbaka på olika ingenjörsinriktningar eftersom det finns så många olika… Men nu tror jag att jag är inne på teknisk design och produktutveckling. Sen har jag dessutom blivit inne på programmering efter arbete med mjukvara här på CPAC, så förhoppningsvis kan jag anpassa min utbildning så jag får in det också.

Vad drömmer du om att få göra i framtiden?

Jag vill förändra samhället! Jag hoppas att jag, antingen själv eller tillsammans med andra, ska kunna utveckla någon bra produkt som kan förändra samhället och som kan göra livet lättare för någon.

Skribent: Helena Lundvall
helena.lundvall@iva.se