Tekniksprånget ger pris till årets mattelärare på Lärargalan

Måndagen den 4:e september gick Lärargalan av stapeln på Berns i Stockholm. Genom Lärargalan lyfter elever fram sina favoritlärare och Tekniksprånget var med och gav ett pris till ”Årets mattelärare”.

Vinnare blev Gunilla Johansson från Jernvallsskolan, Sandviken som under publikens jubel fick ta emot utmärkelsen från kvällens moderator Johan Wendt, grundare för Mattecentrum och Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget. Priset som Tekniksprånget delade ut innebär studiebesök hos två medverkande arbetsgivare, Volvo AB i Göteborg och Sandvik i Sandviken. Under besöken kommer Gunilla Johansson få se hur matematik idag används praktiskt i delar av verksamheten.

Många lärare upplever att de är för få broar mellan skola och arbetsliv, samtidigt som eleverna efterfrågar verklighetsnära exempel på varför de ska räkna en viss sak. Inspirerande mattelärare är ofta grunden till intresset för högre teknisk utbildning och med priset vill Tekniksprånget därför hylla alla mattelärare och låta en av dem få besöka några av de arbetsgivarna som medverkar i Tekniksprånget för att se hur de använder matematik i sina verksamheter.

Ett starkt intresse för matematik är grunden för Sveriges framtida kompetensförsörjning inom teknikområdet. Tekniksprångets syfte är att inspirera och motivera ungdomar till högre tekniska utbildningar. Genom projektet erbjuder 230 arbetsgivare runt om i landet praktik för ungdomar med syfte att inspirera till en karriär som ingenjör.