E.ON i Växjö får högsta betyg av praktikanterna

Möjligheten att visa upp hur spännande branschen är och energin ungdomarna bidrar med är två av anledningarna till att E.ON i Växjö valt att medverka i Tekniksprånget. Linn Ahlqvist och Elin Emanuelsson som precis avslutat sin praktik berättar med glädje om olika projekt de medverkat i och Therese Halldén som är gruppchef på E.ONs elnäts bolag tipsar fler kontor om att ta emot tekniksprångare.

Tekniksprånget ger unga teknikintresserade en möjlighet att prova på hur det kan vara att arbeta som ingenjör samtidigt som arbetsgivarna får in ny energi och en chans att visa vad deras arbetsplats kan erbjuda för framtidsmöjligheter. Projektet drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av regeringen och finns över hela landet.

Under de fyra månader Elin och Linn praktiserat har de hunnit se många olika delar av verksamheten:

– Vi har varit med i flera projekt och fått en bra bild av vad alla här gör. Bland annat har vi varit ute i fält och kollat nätstationer och varit med vid en sjökabelförläggning, berättar Linn.

Att få vara med under hela förloppet kring sjökabelförläggningen och alla möten inför lyfter de som en av de roligaste händelserna. Andra höjdpunkter har varit att få besöka huvudkontoret i Malmö och att få en riktigt bra inblick i hur elen kommer hela vägen från Norrland.

Therese berättar att praktikanterna även bland annat fått göra kundbesök, besiktningar, följt upp projektstatus och jobbat med olika administrativa uppgifter. Hittills har de tagit emot sex praktikanter i Växjö och hon tycker att det är fantastiskt roligt att se hur de utvecklas och att det känns meningsfullt både på kort och lång sikt:

– Det känns viktigt att visa upp vår verksamhet för den är okänd för många som inte jobbar inom branschen. Ungdomarna får en insikt i vad vi gör och att det finns ett stort behov av ingenjörer. Dessutom är det givande och väldigt kul att ha lite yngre personer på kontoret.

Både Elin och Linn tipsar andra ungdomar om att ta chansen och söka till Tekniksprånget då de fått en mycket tydligare bild av energibranschen och ingenjörsyrket. Samtidigt tycker Therese att fler kontor borde våga prova att ta in praktikanter och hon hjälper gärna till med tips på upplägg.

Vill ni delta, har du frågor om Tekniksprånget eller vill veta mer? Kontakta:

Kort om Tekniksprånget

Tekniksprånget drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av regeringen i samverkan med arbetsgivare runt om i hela landet. Genom fyra månaders betald praktik får unga chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. Syftet med Tekniksprånget är att inspirera till att läsa en högre teknisk utbildning genom att ge en tydligare målbild av vad som väntar efter studierna. Cirka 230 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på 120 orter runt om i Sverige.

Av de som genomfört programmet är 50 procent tjejer. 8 av 10 vill bli ingenjör efter avslutad praktik och 9 av 10 fd praktikanter anser att praktiken leder till färre avhopp från tekniska utbildningar. Hela 97 procent av handledarna uppger att de kan tänka sig att vara handledare igen och de bekräftar att det handlar om riktiga jobb som de får hjälp med av sina praktikanter.

Mer information: http://teknikspranget.se

Vill du söka? Gå direkt till ansökningsportalen