Häftig praktik på Slussen med Skanska

“Jag sitter på norra sidan av Slussen, dvs. på Gamla Stans kant, i en barack precis vid brofästet!”, fick jag som anvisning när jag och Astrid Westfelt, praktikant på Skanska skulle bestämma träff! Det slog mig, ännu en gång, vilken stor bredd på arbetsgivare och arbetsplatser som Tekniksprånget erbjuder.

Astrid tog studenten i somras och hade bestämt sig för att ta ett sabbatsår. Redan i tvåan hade hon sett affischer om Tekniksprånget i skolan utan några vidare funderingar. I trean började affischerna “dyka upp” igen och då kändes det klockrent för Astrid att söka till Tekniksprånget. “Det var så jag ville tillbringa mitt sabbatsår!”, svarade hon när jag frågade hur det kom sig att hon sökte praktik genom Tekniksprånget. Intervjun var igång! Astrid svarar på “3 snabba”:

Hur såg tankebanan kring drömmar och framtid innan studenten? Var du osäker på vad du ville göra?

Jag kände mest att jag ville använda min treåriga, “stentuffa” naturvetenskapliga utbildning till någonting vilket ledde mig in på ingenjörsspåret. Det var dels konceptet att vara ingenjör- problemlösning, innovation, få saker att funka- som lät intressant men framförallt såg jag ingenjörsyrket som ett indirekt sätt att hjälpa människor. Jag var dock osäker på vad de olika inriktningarna innebar och jag saknade något konkret. Och just i och med att jag ville ha något konkret så visade det sig att Tekniksprånget var en bra lösning på det problemet!

Vad gör du på din praktik?

Till en början så fick jag observera mycket och skapa förståelse för allt. Jag är del av “markavdelningen” och ganska snabbt fick jag egna uppgifter som, till exempel, att göra olika mätningar som har med Gamla Stans mark och själva byggandet att göra. Man skulle kunna säga att jag ser till att Gamla stan inte rasar ihop. Den du!  Jag får även lära mig göra kopplingar mellan ritningar och arbetsplaner i förhållande till själva bygget vilket jag tycker är häftigt. Men framförallt lär jag mig och inspireras av hur ingenjörerna löser problem som uppstår på arbetsplatsen- det är ju just det jag vill göra i framtiden.

Vad tycker du är det bästa med Tekniksprånget?

Alla möjligheter!
På kort sikt får jag inblick i den här arbetsplatsen och får samtidigt påverka Stockholms stadsutveckling på nära håll. Det är så häftigt att vara del av detta! Långsiktigt så får jag bland annat en bild av vad jag vill plugga, skapar karriärsmöjligheter och breddar mitt nätverk. Tekniksprånget också ett unikt tillfälle att testa något helt nytt, något som jag inte hade kunnat gjort utan en färdig utbildning.

Skribent: Era Krasniqi

Vill du söka? Gå direkt till ansökningsportalen