“Vad händer efter Tekniksprånget egentligen?” – Del 1

Utöver en osäkerhet inför framtida val som tystades ned så var det bästa med att praktisera genom Tekniksprånget alla värdefulla kontakter som knöts, dels på arbetsplatsen men framförallt bland oss praktikanter runt om i Sverige! Samtidigt som jag praktiserade på IVA praktiserade Theresia Hestad på Swedish Space Corporation(SSC). Våra arbetsuppgifter skiljde sig väldigt mycket åt vilket egentligen säger ganska mycket om Tekniksprångets olika arbetsgivare- unika men med ingenjörsskap som gemensam nämnare!

Jag har alltid undrat vad Theresia egentligen gjorde under sin praktik och jag har alltid varit nyfiken på hennes fortsatta karriär som ”Rymdthessan”. Jag vet att ni också undrar vad en gör på en rymdbas så därför passade jag på att ställa några “snabba” frågor till Theresia.

Theresia, hur kommer det sig att du sökte Tekniksprånget?

När studenten närmade sig så kände jag att även om jag ville studera vidare, så hade jag inte haft något emot att göra något annat ett tag. Eftersom jag redan visste att det var ingenjör jag ville läsa till, så blev jag helt till mig när jag såg att Tekniksprånget fanns. När jag sedan såg att de hade en plats på rymdbasen Esrange utanför Kiruna, som för en rymdintresserad själ som mig själv var lite som en drömarbetsplats, kände jag att Tekniksprånget bara kändes helt rätt.

Vad var det bästa med Tekniksprånget?

Det bästa med Tekniksprånget skulle jag säga är den möjligheten man får att få upptäcka en hel arbetsplats och får bekanta sig med den branschen som man kanske i framtiden kommer att arbeta inom, som för min del var rymdbranschen. Som praktikant har man en sådan frihet att få kika runt på alla avdelningar och delta i alla möjliga sorters arbete, så man får verkligen upptäcka vad som faktiskt är det man tycker är kul och som man skulle kunna arbeta med i framtiden.

Hur har din syn på ingenjörsyrket förändrats efter din praktik?

Innan Tekniksprånget var jag inställd på att det var en ingenjörsutbildning jag ville gå, utan att egentligen veta vad yrket innebär. Men tack vare praktiken så fick jag svar på alla frågor jag hade och även den bekräftelse jag behövde för att verkligen söka in på utbildningen jag ville gå.

Theresias vardag efter praktiken får vi läsa mer om i Del 2 av “Vad händer efter Tekniksprånget egentligen?”. Kan ni inte hålla er? Smygläs på Theresias blogg så länge!

Skribent: Era Krasniqi

Vill du söka? Gå direkt till ansökningsportalen