“Vad händer efter Tekniksprånget egentligen?”- Del 2

Vad har Theresia haft för sig efter sin praktik? Varför väljer hon att flytta till Sveriges kallaste del? Ska hon bli astronaut?  Ja…“snabba” frågor innebär nödvändigtvis inte snabba svar. Men nu är väntan över- Del 2 är äntligen här! Theresia berättar;

Vad gör en egentligen på en rymdbas?

Massa häftiga saker! Jag har bland annat varit underhållsingenjör och pysslat med elektronik, ingått i launch teamet under raketuppskjutningar och ballongsläpp, åkt runt med helikopter i Esranges nedslagsområde för att laga radioapparater i skyddsrummen, förberett raketramper inför skott och mycket mer. Ingen dag var den andra lik. Det var fantastiskt!

Den stora frågan; Vad händer efter Tekniksprånget egentligen?

Det var verkligen med vemod som jag lämnade Kiruna där i december 2015. Under tiden jag gjorde praktiken hade jag börjat engagera mig lite i förbundet Astronomisk Ungdom och i januari fick jag äran att vara projektledare för deras vinterläger i Kiruna. Så jag hann bara vara hemma i två veckor innan jag åkte upp igen för en veckas läger och för att kunna säga hejdå till mina kompisar innan jag återigen lämnade staden. Väl hemma hade jag en termin fri att göra vad jag ville innan sommaren. Jag engagerade mig ännu mer i Astronomisk Ungdom, där jag blev invald i förbundsstyrelsen och sitter ännu. Resterande tid passade jag på att resa en del och arbetade även som lärarvikarie och läxhjälp. Sedan kom äntligen sommaren, då jag fick åka upp till Kiruna igen för sommarjobb på Esrange. Så under sommaren fick jag arbeta som tekniker i Launch Team, där jag var med och släppte upp en gigantiskt stratosfärisk ballong och skjuta en raket.

Vad gör du just nu?

Efter praktiken och sommarjobbet på basen så kände jag att det var verkligen rymdteknik jag ville arbeta med och att det var ingenjör jag ville bli. Så nu två år senare sitter jag i ett kallt Luleå och har nyligen påbörjat mitt andra år på utbildningen Civilingenjör i Rymdteknik. Då utbildningen är den enda i sitt slag i landet var just Luleå givet.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Just nu är det huvudsakliga målet att slutföra min utbildning, sedan får vi se var jag hamnar. Det som är så roligt med just rymdbranschen är att den är så internationell och att det finns så otroligt många olika sorters jobb, vilket också betyder att det är lätt att hoppa runt och testa allt möjligt. Rymden börjar återigen komma in i en guldålder, så jag är spänd på hur framtiden kommer att se ut för både mig själv, Sverige och världen. Men för att besvara den eviga frågan man får som ung rymdintresserad: Nej, jag ska inte bli astronaut.

“Vilken härlig flashback man får”, fick jag som svar när jag tackade Theresia för sin tid. Visst är det så!

Glöm inte att följa oss på våra sociala medier för mer inspiration!

Skribent: Era Krasniqi

Vill du söka? Gå direkt till ansökningsportalen