Känns ingenjörsyrket diffust och inte särskilt “häftigt”?

Det är en häftig kontorsbyggnad som Vattenfall har i Arenastaden! Fyra sammanlänkade hus, 8 till 14 våningar höga där miljökraven har spelat stor roll för utformningen. Klimatfrågan är trots allt central i Vattenfalls verksamhet! Och sedan slog det mig hur häftigt det är att man faktiskt kan ta del av det där på heltid genom Tekniksprånget! Det var praktikanterna Agnes och Andreas som jag skulle träffa och det dröjde inte länge innan de mötte upp mig vid entrén. Det var för kallt för takterrassen så vi satte oss istället i det öppna kontorslandskapet där jag fick möjligheten att ställa några frågor:

Hur ser ni på framtiden?

Agnes: Jag var (och är!) mycket osäker på framtiden, men snarare eftersom det finns så otroligt mycket häftigt att göra och jag kan helt enkelt inte välja.

Andreas: Jag visste inte särskilt mycket om vad jag ville göra senare i livet, men var ganska säker på att jag ville bli ingenjör. Vilken inriktning jag ville välja och var jag ville plugga var dock alltid oklart och är egentligen fortfarande det. Det är det jag hoppas få klart för mig med hjälp av Tekniksprånget.

Hur ser er drömarbetsplats ut?

Agnes: Min drömarbetsplats är faktiskt ganska lik Vattenfall- ett flexibelt arbete, trevliga kollegor och en bra arbetsmiljö!

Andreas: Det är viktigt för mig att arbetsuppgifterna är spännande och helst varierade. Men minst lika viktigt är nog att jag funkar bra ihop med kollegorna. Till detta hör även att chefen och kollegorna har förtroende i att det jag gör är bra.

Hur tror ni att den här erfarenheten kommer hjälpa er i framtiden?

Agnes:  Det har gett mig väldigt mycket och jag har lärt mig massor om allt från miljö och energi, till saker om mig själv och vad jag vill göra i framtiden.

Andreas: Praktiken kommer påverka vad jag väljer att studera och sedan tror jag även att det är en fördel att ha sett och fått känna på arbetet som ingenjör redan innan studierna, möjligen kan det ge en bättre förståelse för varför man lär sig vissa saker under utbildningen. Jag kan tänka mig att erfarenheten även är något framtida arbetsgivare kan uppskatta.

Vad var er generella uppfattning om ingenjörsyrket innan Tekniksprånget? Har den hunnit förändras?

Agnes: Det kändes väldigt diffust och inte särskilt ”häftigt”. Nu har jag fått mycket mer tydlighet i vad det innebär att vara ingenjör och hur otroligt brett yrket är. Jag har också träffat många ingenjörer som arbetar med väldigt häftiga saker, som inspirerar mig, och nu tycker jag absolut att man kan göra spännande saker som ingenjör.

Andreas: Innan praktiken visste jag väldigt lite om ingenjörsyrket och vad det innebar. Nu, bland annat tack vare kontakten med riktiga ingenjörer har jag fått bättre insikt i vilka många olika arbetsuppgifter en ingenjör kan ha, och även förstått hur arbetet kan se ut rent konkret. 

Vill du söka? Gå direkt till ansökningsportalen