Ett ingenjörsjobb är roligt och givande!

Något som har visat sig vara gemensamt för de flesta ungdomar, särskilt nyblivna studenter, är en osäkerhet kring framtiden. “Vad ska jag göra nu?”, “Plugga eller jobba?”, “Vad ska jag plugga och vad ska jag jobba med?” – frågor som vi alla har undrat över. För Clara, tekniksprångare på Sony Mobile Communications, var det inte heller särskilt tydligt vad hon skulle göra efter studenten. Hon har inte haft en tydlig framtidsbild men Claras intresse för hållbar utveckling och framtida teknik, i samband med Tekniksprånget, har bidragit till övertygelsen om att en ingenjörsutbildning verkar rätt för henne. Clara svarar på några snabba frågor: 

Hur såg tankebanan ut kring drömmar och framtid innan studenten? Var du osäker på framtiden?

Innan jag tog studenten snurrade tankarna kring vad jag skulle göra efter, jag visste att jag ville läsa någon ingenjörsutbildning, men hade ingen aning om vilken. Jag har aldrig haft en tydlig dröm om vad jag vill syssla med i framtiden men hållbar utveckling och framtida teknik har länge intresserat mig, och kanske är det så att mitt drömjobb inte existerar än.

Vad är det roligaste att göra på din praktik?

Jag och min “tekniksprångarpartner” har bland annat hjälpt till att 3D-skanna till appen 3D Creator, vi håller just nu på att lägga fram förslag på en logga till en ny app, vi har gjort marknadsundersökningar, testat nya appar, byggt egna appar och blir utbildade i Java av trevliga kollegor. Det tycker jag är bland det roligaste här- att få uppleva bredden och variationen av projekt och arbetsuppgifter som sker samtidigt på ett stort företag. Det är också det som är så bra med Tekniksprånget, att få se hur många olika saker en ingenjör kan arbeta med, och även hur mycket det kan skilja sig mellan två personer som har samma utbildning.

Hur tror du att den här erfarenheten kommer hjälpa dig i framtiden? Kommer det påverka ditt val av utbildning eller senare yrke?

Tiden på Sony Mobile och Tekniksprånget har redan visat att ingenjörsutbildningen verkar rätt för mig, jag har även lyckats ringa in lite närmre vilka program jag är intresserad av. Även om jag fortfarande inte vet exakt vad jag vill göra, är det spännande att se hur en arbetsplats fungerar och vad ingenjörer faktiskt gör om dagarna.

Hur du hunnit få en tydligare uppfattning om ingenjörsyrket under din praktik?

Innan tekniksprånget visste jag att en ingenjör kunde göra väldigt olika saker, och nu har fått det bekräftat. Många av dem jag har träffat tycker sina jobb är roliga och givande, vilket ger ytterligare en positiv bild av ingenjörsyrket.

Vill du söka? Gå direkt till ansökningsportalen