Elsas första, riktigt värdefulla arbetslivserfarenhet

Att göra Tekniksprånget är ett “ypperligt tillfälle att knyta kontakter och skaffa sig erfarenheter inför framtiden”, menar Elsa Höök som under denna höst har praktiserat på Volvo Cars. Elsa fick höra talas om Tekniksprånget genom vänner som också har gjort praktik och hennes nyfikenhet på hur ett arbete som ingenjör kan se ut fick henne att söka. Från att ha haft ingen eller en vag uppfattning om vad ingenjörsyrket innebär har nu Elsa fått en bild om att “som utbildad ingenjör kan du hitta någonting som passar just dig oavsett vilken typ av ingenjör du är”. Elsa svara på några snabba frågor:

 

Hur ser din drömarbetsplats ut?

Jag drömmer om att arbeta med någonting som är ständigt utmanande, gör skillnad och utvecklar samhället till det bättre. Jag hoppas också få möjlighet att resa i jobbet men framför allt vill jag vara på en arbetsplats som är jämställd, där alla behandlas lika och får samma lön för samma arbete oavsett genus och etnicitet. Utöver det är min drömarbetsplats en plats med trevlig stämning där man arbetar i en trivsam miljö, gärna i en spännande stad.

 

Hur tror du att den här erfarenheten kommer hjälpa dig i framtiden?

På så många sätt! Att göra tekniksprånget är en fantastisk möjlighet. Man kan nog kalla det för min första riktigt värdefulla arbetslivserfarenhet. Jag får med mig referenser som lär vara betydande oavsett vilket arbete jag söker i framtiden och dessutom har jag foten inne i ett stort och bra företag. Om jag vill arbeta på Volvo Cars i framtiden, vilket jag absolut skulle kunna tänka mig att göra, tror jag att praktiken här kan vara en fördel.

 

Vad var din generella uppfattning om ingenjörsyrket innan Tekniksprånget? Har den hunnit förändras?

Svårt att säga. Jag hade nog ingen ordentlig bild av ingenjörsyrket innan Tekniksprånget eller den var i varje fall mycket vag. Jag såg framför mig en gubbe som beräknar hållfasthet på broar ungefär, men snarare än att ha förändrats har den kanske blivit tydligare. Jag har fått inblick i vad man som ingenjör kan arbeta med om dagarna men också förstått hur mycket det kan variera beroende på var man hamnar och att det egentligen inte spelar så står roll hur man inriktar sin ingenjörsutbildning. Som utbildad ingenjör kan du hitta någonting som passar just dig ganska oavsett vilken typ av ingenjör du är, det är i varje fall bilden jag har fått här.