Ett möte med VD:n på Sveriges största bolag

Med bara en vecka kvar av vår praktikperiod på Volvo Group Trucks Technology i Lundby i Göteborg fick jag, Oliver Österberg, tillsammans med resterande tekniksprångare från Volvo GTT, Oskar Branzell, Linda Ackerstierna, Hampus Hoffman och Alva Sjunnesson, chansen att under 40 minuter träffa Volvos VD och koncernchef Martin Lundstedt. Att överhuvudtaget få tag på honom trodde vi skulle vara en omöjlighet och att få ett möte med honom fanns knappt på världskartan, men med en naiv och orädd inställning slängde vi iväg ett mail till honom. På nolltid fick vi svar av hans assistent och till vår förvåning var ett möte med VD:n på Sveriges största bolag, med hundratusen anställda, plötsligt bokat.

Fredagen 15/12 tog vi oss till Volvo Groups huvudkontor, som bara ligger några hundra meter österut från GTT:s byggnad, där vi sitter. Vi blev insläppta och tog hissen upp till den åttonde och högsta våningen. Efter att ha passerat ett flertal låsta dörrar kom vi slutligen till Executive Board, där koncernledningen befinner sig. I väntan på vår host blev vi tilldelade rummet där mötet skulle hållas. Klockan slog halv två och Martin klev in i det pampiga rummet. Med en otrolig energi och på sin välkända skaraborgska hälsade han glatt på alla. Målet med mötet var att få ta del av Martins karriär och vad han tror om ingenjörsyrkets framtid. Som svar på hans fråga om vad vi ville gå igenom, redogjorde vi för våra frågor.

Martin berättade, som vi sedan tidigare visste, att han läst Industriell ekonomi på Chalmers och börjat sin yrkeskarriär som trainee på Scania, där han under sina 23 år hade flera chefsroller innan han 2012 utsågs till VD och koncernchef för bolaget. I oktober 2015 meddelade Volvo att Lundstedt rekryterats som ny VD och Martins två decennier på Scania var därmed över. Vidare förklarade Lundstedt att han tror att ”det här århundradet tillhör ingenjörerna”. Det motiverade han med den teknikrevolution som nu pågår i samhället i allmänhet och i transport- och logistiksektorn i synnerhet.

Martin ville också dela med sig av vikten att välja utbildning och yrke efter intresse. Han förklarade att för att göra någonting framgångsrikt är det nästan en nödvändighet att det man håller på med är bland det roligaste man vet. Självklart kan inte alla arbetsuppgifter inom ett yrke vara lika roliga, men så länge området i stort är intressant skapas stora förutsättningar för goda prestationer.Vad gäller val av utbildning inom ingenjörsyrket spelar inriktningen inte jättestor roll. Martin gjorde det tydligt att oavsett vilken högre teknisk utbildning du läst och till följd av en ingenjörsutbildnings bredd, kan du arbeta inom och med i princip oändligt många olika områden.

Efter en en halvtimmes samtal hade Martin nästa aktivitet på sitt fullspäckade schema, men först ville han visa oss sitt och koncernledningens kontor, vilket vi självklart inte tackade nej till. Han introducerade oss för stora delar av koncernledningen och vi fick träffa nyckelpersoner inom Volvo som CFO Jan Gurander och Sofia Frändberg som är EVP på Group Legal & Compliance and General Counsel.

Sammanfattningsvis konstaterar jag att mötet med Martin överträffade alla förväntningar. Han visade sig vara en otrolig inspirationskälla med oändliga mängder energi. Han skrattade ofta, var genuint intresserad av vad vi hade gjort och dessutom djupt insatt i våra arbetsuppgifter som vi haft under vår tid på Volvo. Han brydde sig om oss och det verkade som att han tyckte att vi var viktiga. Martins tips i kombination med hans inspiration i form av positiva inställning och glädje har fått mig att med allra största sannolikhet börja plugga Industriell ekonomi med start hösten 2018!

Skrivet av Oliver Österberg, praktikant på Volvo Group