Ett ”tekniksprång” in i karriären

”Min absoluta dröm att att få åka till USA i Silicon Valley eller NYC och jobba med ett nystartat tech företag med inspirerande personer.”, säger Josefine Falk som praktiserar på Ericsson denna vår. Målmedvetenhet har visat sig vara en gemensam faktor för Tekniksprångarna och Josefine är inget undantag! Josefine älskar det internationella utbytet och har redan hunnit uppleva både den amerikanska och brittiska kulturen. Efter ett halvår i London kände hon att det var dags att flytta hem igen och det var då Tekniksprånget kom in i bilden! Josefine svarar på tre snabba frågor;

Vad är det roligaste att göra på din praktik?

Det roligaste är att ta del av företaget och få en roll som faktiskt gör skillnad för mina kollegor. Fördomarna jag haft tidigare om att praktikanter bara får springa med kaffe och sortera papper har blivit motbevisade. På Ericsson i Kista har vi Tekniksprångare fått ta del av många olika arbetsområden då det är ett stort campus. Vi har fått göra allt från att gå på turer i olika labb och exempelvis fått se hur kretskort tillverkas till att prata med de som jobbar med AI och maskininlärning. Nästa vecka har vi även lyckats boka in ett möte med högsta chefen, Börje Ekholm.

Vad var din generella uppfattning om ingenjörsyrket innan Tekniksprånget? Har den hunnit förändrats?

Min generella uppfattning innan Tekniksprånget var att ingenjörsyrket är otroligt brett och att det går att inrikta sig på otroligt många olika grenar, och att det är en relativt lätt väg att gå om man vill jobba internationellt. Med praktiken på Ericsson har det varit kul att uppleva blandningen av olika ingenjörer! Här finns det både de som sitter med tekniska problemlösningar men också de som gör helt andra saker så som programmerar eller jobbar mer inom business relaterade områden. Så i viss mån har min uppfattning om ingenjörsyrket ändrats med tanke på att man kan jobba inom helt andra sektorer än just det som rör ingenjörer. Man kan hamna på programmering fast man i grund och botten är elektroingenjör exempelvis.

Vad är det bästa med att göra Tekniksprånget?

All inspiration och möjligheten till att prova på ett “riktigt” jobb utan att ha påbörjat en utbildning! Man får ett försprång (eller tekniksprång haha) in i sin karriär. För mig har det varit väldigt kul att få lära mig hur det går till i praktiken innan jag börjar plugga. Kan tänka mig att det blir lättare och roligare att plugga till de kommande tentorna när jag nu har fått en tydligare bild på vad en ingenjör gör. Jag kan även säga att Tekniksprånget har gett mig bra självförtroende då jag ständigt utmanas och får själv ta initiativ för att åstadkomma vissa saker. Vare sig man vill bli ingenjör eller inte så är Tekniksprånget en fantastisk möjlighet till utveckling!