WSP – Var med och forma framtiden

Aldrig har behovet att lösa transport- och miljöproblem varit så stort. Sverige och världen står inför enorma investeringar inom tåg och järnväg för att ta sig an dessa utmaningar. WSP Rail Advisory jobbar med att forma framtiden inom spårburna transporter och vårt motto är: Vi gör järnvägen konkurrenskraftig! Det innebär att alltid försöka hitta bästa lösningen för våra kunder, andra intressenter och miljön.

Rail Advisory är en del av WSP som är ett av världens ledande analys- och teknikkonsultföretag. Vi erbjuder tjänster för hållbar samhällsutveckling inom Hus & Industri, Transport & Infrastruktur och Miljö & Energi. Tillsammans har vi drygt 42 000 medarbetare på över 550 kontor i 40 länder. I Sverige har vi omkring 4 000 medarbetare.

Rail Advisorys uppdrag sträcker sig över allt från förstudier och analyser av transportbehov till tekniska utredningar. Våra kunder finns mestadels i Mälardalsområdet och nordiska storstäder, men även inom resten av världen.

Vi jobbar bl.a. med:

 • Konceptanalyser av transportbehov
 • Krav och specifikationer vid upphandling av tåg
 • Anbud och utvärdering i tåg- eller operatörsupphandlingar
 • Projektgenomförande i fordonsprojekt

För WSP är det viktigt att duktiga studenter väljer att bli ingenjörer. Civilingenjörer säkrar framtiden, speciellt inom samhälls- och transportutvecklingen och WSP behöver rekrytera många duktiga ingenjörer i framtiden. Genom Tekniksprånget vill vi visa vilka intressanta och spännande möjligheter det finns som ingenjör på WSP.

Vad får man göra som praktikant på WSP Rail Advisory?

Som Tekniksprångare på WSP Rail Advisory kommer du få chansen att arbeta med de största tågprojekten i Norden. Du kommer att jobba i något av våra projekt under handledning av en erfaren medarbetare. Projekten bedrivs antingen på WSPs kontor eller hos kund, och kan innebära internationella kontakter. Arbetsuppgifterna kommer att bli mer självständiga och komplexa med ökande kunskap och erfarenhet. Exempel på olika områden som du kan få jobba inom:

 • Projektledning med kontrakt-, ekonomi- och leveransansvar
 • Kravställning och behovsanalyser
 • Ekonomiska analyser och beslutsunderlag
 • Tekniska utredningar inom olika områden
 • Påverkan, behov och möjligheter med digitala lösningar inom tågbranschen
 • Säkerhetsanalyser
 • Livslängdsfrågor, t.ex. underhåll, reservdelar, tillförlitlighet

Typiska arbetsuppgifter är att sammanställa material, göra analyser och skriva underlag och rapporter för kunder. Dina kollegor inom WSP Rail Advisory består av ca 50 ingenjörer, några med hög teknisk kompetens och lång erfarenhet inom tågbranschen, några juniora, alla med affärsmässigt och tekniskt intresse.

Vi söker dig som är:

 • Nyfiken på teknik och människor, och vill utvecklas inom båda områdena
 • Van att jobba i grupp och kan kommunicera effektivt

Om detta stämmer in på dig och du vill forma framtidens tågtransporter, sök då till WSP!