Ingenjörer har ett visst “mindset”

Habibie Nalvarte Dulanto, 20 år, flyttade från Lund till Göteborg för att praktisera på Volvo Cars. Att flytta till en annan stad “där man inte känner en kotte”, som Habibie beskriver det som, är för många ett alldeles för stort steg som man sällan vågar ta. Habibie använde Tekniksprånget som hjälpmedel för att ta det steget och hamnade till slut i Göteborg. Habibie berättar;

Hur kommer det sig att du sökte till Tekniksprånget?

Det lät som en riktigt rolig grej att göra, dessutom så ville jag flytta ifrån Lund, gärna till någon annan “studentstad” och känna på hur det är att bo i en studentstad som inte är Lund. Blev ju Göteborg tillslut, och jag älskar det. Kombinationen av att man inte binder upp sig på något (praktiken är ju bara våren ut) och att flytta hemifrån gjorde att jag sökte.

Har Tekniksprånget påverkat ditt val av utbildning om du nu väljer att plugga?

Jag skulle säga att det mer har påverkat var jag ska plugga! Jag var inställd på att plugga i Lund men i samband med praktiken och flytten så har jag fått upp ögonen för Göteborg. Jag är teknik- och dataintresserad sedan innan så vad det gäller själva utbildningen har jag nu fått det bekräftat för mig att det är det jag ska hålla på med.

Hur ser din drömarbetsplats ut?

En drömarbetsplats skulle vara en med mycket frihet och eget ansvar. Det fina med IT-branschen är att det finns yrken där man bara behöver sin dator för att göra sitt arbete. Jag kommer ursprungligen ifrån Peru, så drömmen hade ju varit att hitta ett jobb där jag kan bo 50% i Sverige och 50% i Peru, med datorn i ryggsäcken bara!

Hur tror du att den här erfarenheten kommer att hjälpa dig i framtiden?

Något som verkligen kommer hjälpa mig rent praktiskt är mina Excel-kunskaper jag får här. Vissa funktioner önskar jag att jag hade vetat under min gymansietid, det hade underlättat massor. Utöver det så har jag även utvecklats mycket som person. Att flytta hemifrån och dessutom till en storstad där man inte känner en kotte testar verkligen ens gränser. Man mognar och utvecklas mycket som person på kort tid.

Vad var din generella uppfattning om ingenjörsyrket innan Tekniksprånget?

Jag trodde att alla skulle sitta med sina Texas Ti 82 och formelblad och räkna på komplicerade uppgifter instängda i en bubbla. Det var inte så! Satt och bollade med en kollega om vad jag skulle välja för program, och han formulerade en fras som fastnade: “En ingenjörsexamen betyder inte att du endast kommer jobba med det som du pluggade. Det är mer en bekräftelse av att du har ett visst mindset och kan ta dig an olika sorters uppgifter.”,  och det säger mycket om ingenjörsyrket!