Hedvig Hansson. Foto: Leo Patriksson

Resan från praktikant till handledare

Hedvig Hansson visste inte om hon ville studera vidare efter gymnasiet och bestämde sig för att testa Tekniksprånget. Praktiken hos Autoliv i Vårgårda förändrade allt. Nu är hon utbildad ingenjör, anställd på Autoliv och handledare åt en ny tekniksprångare. Missa inte Hedvigs tre bästa handledartips!

 

Vad betyder Tekniksprånget för dig som praktikant?

– Mycket! Jag tror att Tekniksprånget var avgörande för att jag skulle välja att studera vidare till ingenjör. Min praktik hos Autoliv var rolig och framförallt väldigt lärorik. Jag fick följa med på kundbesök, se olika delar av företaget och en insyn i vad ett jobb som ingenjör innebär på riktigt. På Autoliv kände jag mig som en i gänget och fick genomföra riktiga arbetsuppgifter. Tack vare Tekniksprånget visste jag exakt vad jag skulle göra efteråt. Nämligen att söka utbildningen som maskiningenjör med inriktning produktutveckling på Högskolan Väst i Trollhättan.

 

Hade du nytta av din erfarenhet från Tekniksprånget under utbildningen?

– Absolut, erfarenheten av Tekniksprånget gjorde att jag kunde dra paralleller mellan det teoretiska i utbildningen och mina praktiska erfarenheter. Det vi lärde oss hade jag till viss del redan sett i verkligheten. 

 

Vad är det bästa med att vara ingenjör?

– Att utmanas, lösa problem och få vara med att driva tekniken framåt.

 

Vad var det som gjorde att du kom tillbaka till Autoliv?

– Framförallt trivdes jag väldigt bra på arbetsplatsen. Här trodde man på mig! Dessutom är Autoliv är ett stort globalt företag med en fantastisk vision, att rädda fler liv. Som hästtjej är jag van vid att alltid tänka på säkerheten och motiveras av den visionen.

 

Vad gör du i din yrkesroll?

– Jag leder tio olika utvecklingsprojekt samtidigt. Det innebär att koordinera, följa prover och resultat, se till att tidplanen hålls, lösa problem och kommunicera med kollegor, både i Vårgårda och ute i Europa. Jag är en ganska introvert person men ser det som en utmaning med mycket kommunikation i jobbet. En annan sida är att jag är strukturerad vilket är en tillgång i min yrkesroll. Jag känner att jag gjort helt rätt yrkesval.

 

Hur är det att vara handledare åt andra praktikanter?

– Det är spännande och roligt att få stötta andra som förhoppningsvis gör samma resa som mig. Det var inget jag hade funderat på men när frågan kom så tackade jag ja snabbt. Och nu får jag se Tekniksprånget från en annan sida. Det är ett bra initiativ som jag gärna vill fortsätta supporta för att det ska finnas kvar.

 

Vad är dina tre bästa tips till framtida handledare?

  1. Praktikanten kan mer än du tror. Ge praktikanten mer och större uppgifter än du först kanske tänkt.
  2. Var tillgänglig för frågor.
  3. Var inte rädd att ta med praktikanten på kundbesök eller i diskussioner så hen får ta del hur allt fungerar.

 

Varför behövs Tekniksprånget?

– Jag kände att det var lite praktik under gymnasiet och att man mest satt i skolbänken. Därför var det svårt att förstå vad ingenjörsyrket innebar och om det var något för mig. Tekniksprånget erbjuder en unik möjlighet att testa ett jobb innan utbildning. Alla ungdomar borde söka Tekniksprånget och fler företag borde ansluta sig. Tekniksprånget är bara positivt!

 

Snabbfakta

Namn: Hedvig Hansson
Ålder: 24 år
Bor: Vårgårda, men är uppvuxen i Trollhättan och flyttade när hon fick anställning på Autoliv
Yrke: Projektledare för utvecklingsprojekt på Autoliv
Utbildning: Maskiningenjör med inriktning produktutveckling, Högskolan Väst i Trollhättan. Läste teknik med inriktning design på gymnasiet.

 

Foto: Leo Patriksson