”Volvo Cars vågar ge oss ansvar”

Julia Lundin kommer från Järvsö och älskar bilar. Louise Svensson har gått natur och fått intresset för bilar av sin morfar. Nu gör båda gör nu praktik genom Tekniksprånget hos Volvo Cars i Göteborg och har samma handledare.

 

Hur såg era tankar ut kring drömmar och framtid innan studenten? Har de förändras?

Louise: Tidigare ville jag söka utbildningen industriell ekonomi, men det har helt ändrats under praktiken på Volvo Cars. Jag har fått mer klarhet och är nu inne på att läsa informationsteknik eller maskinteknik.

Julia: Jag hade tänkt läsa fysik denna termin om det inte blivit Tekniksprånget. Trots att jag sökte många praktikplatser hos olika arbetsgivare ville helst av allt till Volvo Cars, men vågade inte tro på det med tanke på avståndet. Jag var också lite orolig för att tappa studiemotivationen om jag i stället valde att praktisera, men verkligen inte! Nu är jag mer motiverad än någonsin till att plugga.

Vad är det roligaste att göra på er praktik? 

Louise: Jag har fått göra uppgifter som betyder något för företaget även efter att praktiken är slut. Det känns stort att Volvo Cars vågar lita på oss och ge oss uppgifter med stort ansvar.

Julia: Jag har fått göra så otroligt mycket olika uppgifter. Till exempel vatten- och lufttäthetstester. Dessutom har jag fått följa med på olika saker och så klart fått köra mycket bil.

Hur ser en typisk dag ut? 

Louise och Julia: Det finns ingen typisk dag. Vi uppskattar flextid och har en bruttolista med uppgifter. Dagarna fylls med en blandning av att vara på verkstad, provbana och kontor. Vi blir glada när väckarklockan ringer och är sugna på att gå upp och jobba. Vår arbetsgrupp är fantastisk!

Kan ni beskriva er drömarbetsplats? 

Louise: Jag vill helst jobba på stort bolag och träffa mycket folk. Jag vill vara en del av samhällsutvecklingen. Att Volvo Cars lägger stor vikt vid bilarnas säkerhet är något som gjort mig positivt överraskad.

Julia: En blandning av kontor och praktiskt arbete. Viktigt att inte sitta still. Trevliga kollegor är också viktigt.

Varför valde ni att söka till Tekniksprånget?

Louise och Julia: Vi har funderat på ingenjörsyrket, men vet inte riktigt vad det innebär. Och vi ville få hjälp med val av utbildningsinriktning.

Vad har ni för planer till våren? 

Louise: Jag vill läsa på Chalmers till hösten. 

Julia: Jag ska läsa matte och fysik. Efter det ska jag söka ett program i Umeå.

Hur tror ni att den här erfarenheten kommer hjälpa er i framtiden?

Louise och Julia: Cv-raden och nätverket.

Vad var er generella uppfattning om ingenjörsyrket innan Tekniksprånget? Har den hunnit förändras?

Louise: Jag tänkte att ingenjörer som sitter vid sina datorer och löser komplicerade problem. Men det kanske inte är så komplicerat i verkligen.

Skulle ni rekommendera Tekniksprånget för era vänner? 

Louise och Julia: Absolut! Definitivt! Så lärorikt. Tekniksprånget har betytt väldigt mycket för oss.

Text och bild: Helena Gyrulf

 

Vill du söka? Gå direkt till ansökningsportalen