Internetstiftelsen

Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en oberoende, allmännyttig organisation som arbetar för en positiv utveckling av internet. Vi finns i Sverige och ansvarar för den svenska toppdomänen .se samt driften av toppdomänen .nu. 

Vi är en stiftelse och vår urkund slår fast att vi ska göra infrastrukturen för internet i Sverige mer stabil. Vi ska också främja forskning, utbildning och undervisning med inriktning på internet. Vår målsättning är att kunna investera minst 25 procent av vår omsättning i olika internetutvecklande projekt. Läs mer om vad vi gör och våra initiativ på vår webblats.

Vad får man göra som praktikant hos Internetstiftelsen?
Som praktikant hos Internetstiftelsen ska du jobba inom vår DNS grupp. DNS gruppen är en del av vår avdelning Registry Services, som ansvarar för driften av toppdomänerna .se och .nu. Utöver DNS gruppen består vår avdelning även av en kundtjänst samt en större grupp utvecklare, testare och driftpersonal. Du kommer även samverka med dessa grupper inom ramen till ditt projekt.

Ditt projekt, projekt A: Driftsätta ett system för utvärdering av DNS trafik.

Du ska installera en funktion i vår molntjänst (ett Hadoop kluster i Amazon Web Services). Få programvaran Entrada att fungera på detta kluster, och göra utvärderingar av DNS trafiken till våra namnservrar för .se och .nu-domänen.

Ditt projekt B: Översättning av tekniskt dokumentation från Svenska till Engelska.

Dokumentation är en av de viktigaste pusselbitar i ett system, oftast glömd eller gjort i sista sekunden, men ovärderlig när den är välgjord. På IIS vill vi uppdatera vår dokumentation, samt översätta den från svenska till engelska. I projektet ingår även att migrerar en del dokument från vårt gamla dokumentationssystem till vårt nya (Confluence).  Du får en god inblick i en större del av våra system och hur de fungerar. Det är ett tufft arbetet som kräver god kunskap i både svenska och engelska samt ett öga för detaljer.