”…En perfekt chans att bara komma in och se, en sån här chans får man inte varje dag…”

Intervju med Tekniksprångare på GKN Aerospace
Britta Christensson var osäker på vilken ingenjörsutbildning hon skulle välja. Vincent Stenholm hade inga planer för hösten innan Tekniksprånget, Emil Ellénius drömmer om att bli pilot men såg Tekniksprånget som en perfekt chans att få inblick i ett teknikföretag. Evelina Sunnerdahl ville ta en paus från studierna och tyckte att Tekniksprånget lät perfekt. Idag är alla fyra praktikanter på GKN Aerospace i Trollhättan.

Hur ser en typisk dag ut när ni kommer hit?
Vincent: En typisk dag finns inte känns det som, inte än i alla fall. Man får nya uppgifter hela tiden som man gör och sen kommer nya så det blir varierat.
Britta: Dagarna på materiallabbet började med beredningar eller så fick vi springa på möte. Vi får gå på olika studiebesök där vi får tillfälle att kolla in i produktionen eller verkstaden och får chans att träffa lite olika personer, olika ingenjörer. Sen får vi även gå på utbildningar.

Vad har det roligaste varit hittills?
Britta: Jag tycker att det har varit väldigt kul när vi fått följa med på små uppdrag. På materiallabbet gick vi till exempel ut i verkstaden för att titta på någon detalj eller tog med det tillbaka till labbet. Det är kul att testa på vad de faktiskt gör och känna att jag kommer till nytta på riktigt.
Evelina: Jag tycker nog att det har varit att få träffa så pass mycket nya personer som vi har fått göra. Det har varit intressant att få möta olika ingenjörer och fått höra om deras bakgrund.
Emil: Att vi har kunnat vara med på och se så mycket. Vi har förutom att träffa ingenjörer fått gå utbildningar och även lärt oss om verksamheten här.

Hur tänker ni att den här erfarenheten kommer hjälpa er i framtiden? Tekniksprånget, praktiken och GKN?
Vincent: Kontakterna och att kunna ha detta på Cv:t. Plus att man får utvecklas som person också. Bara att ha ett nytt jobb, det ger en jättemycket.
Britta: När folk har frågat mig vad en ingenjör faktiskt gör har jag tänkt att de gör typ allt. Nu har jag fått insikten att man kan få göra väldigt mycket inom samma företag. Sen kommer det hjälpa mycket att ha denna erfarenhet att ta hänsyn till när jag ska plugga vidare.
Emil: Jag tänker att om jag blir en ingenjör så har jag ju fått lära mig vad det kan innebära i framtiden och vilka möjligheter som finns. Och så kontakter här på GKN, förstås.
Vincent: Med Tekniksprånget har vi varit ganska eniga om att det är en jättestor chans att få in foten och se vad man gör. Jag tycker att det har varit en perfekt chans att bara komma in och se, en sån här chans får man inte varje dag när man inte är utbildad ännu.

Har ni alltid varit intresserade av Teknik och ingenjörsyrket?
Emil: Jag har nog alltid varit lite teknisk av mig. Redan när jag var liten och knappt förstod vad gymnasiet var, så fanns det någon som sa att det finns en teknisk linje på gymnasiet och då bestämde jag mig för att det var den linjen jag skulle gå.
Britta: Jag valde natur på gymnasiet för att jag kände att det skulle gå bättre för mig där än på samhällsvetenskaplig linje då jag alltid haft ett intresse för de naturvetenskapliga ämnena. Sen fick jag upp ögonen för teknik under tiden och då låter ingenjör väldigt bra. Problemet nu är väl att det finns många inriktningar inom ingenjör är kul så det är svårt att välja vilken ingenjörslinje som kanske passar en bäst. En ingenjör har väldigt många val.
Evelina: Jag började få ett intresse för de naturvetenskapliga ämnena i skolan och därför valde jag också naturprogrammet på gymnasiet. Jag har alltid tyckt om matte och ingenjör har varit ett framtida yrkesalternativ för min del.
Vincent: Innan gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag ville, men sen under tiden väcktes intresset och jag har blivit mer och mer intresserad. Man tänker att det här var ju kul och så fortsätter man åt det hållet.

Tekniksprånget 2018 (Evelina, Britta, Emil & Vincent)