Flyttat upp till Kiruna för Swedish Space Corporation

Tekniksprångarna Petra och Josefin har flyttat upp till Kiruna för att praktisera på Swedish Space Corporation (SSC), Esrange Space Center.

Varför sökte ni till Tekniksprånget?

Petra: Min storasyster gjorde Tekniksprånget i 2015 och var väldigt nöjd med sin praktik. Det var nog det som öppnade mina ögon för tekniksprånget i första hand. Sen har jag alltid varit intresserad av ingenjörsyrket men inte riktigt vetat vad det innebär. Det var det avgörande till att jag valde att söka till Tekniksprånget. Ett val som jag är otroligt glad över nu i efterhand!

Josefin: Jag sökte Tekniksprånget eftersom jag önskade en djupare inblick i arbetet som ingenjör. En ingenjörsutbildning har jag hört kan vara tung och lång, så det känns väldigt bra att få komma hit och prata med personer som gjort den! Dessutom får man se vart det kan leda, vilket känns oerhört motiverande!

Ni har båda flyttat till Kiruna för att praktisera på SSC/Esrange – hur har det varit?

Josefin: Vi båda flyttade upp för att praktisera på Swedish Space Corporation (SSC) Esrange uppe vid Kiruna. Jag flyttade upp från Stockholm och det var absolut en omställning att flytta upp till kylan, men det var underbart vackert! Alla från jobbet har varit så fina och bjudit med oss på aktiviteter i Kiruna, så det har varit en lätt omställning. Det har varit absolut värt att flytta upp!

Petra: Jag flyttade från Östersund för praktiken. Precis som Josefin sagt har det varit en omställning men väldigt roligt att flytta hit. Jag har verkligen känt mig välkomnad i denna nya stad tack vare kollegor och trevliga Kirunabor.

Berätta lite om era arbetsuppgifter

Josefin: Varje dag möter vi nya spännande uppgifter på Esrange. Vi har fått en djupare förståelse av telekommunikation i och med raketskotten där antenner följer raketen för att hämta hem information. Vi har dessutom fått lära oss löda och tillverka kablar. Arbetet är mångsidigt, och under praktiken har vi fått åka runt och se många olika delar av företaget och hjälpt till så mycket vi kan.

Petra: Vi har även fått arbetsuppgifter som till exempel att släppa väderballonger inför raketuppskjutningar och fått en större inblick i hur man sköter säkerheten på en raketbas. Det har varit väldigt kul att arbetet är så pass varierande och att man kan bidra med sin hjälp, det är omöjligt att bli uttråkad.

Vad har det roligaste varit hittills?

Petra: Det finns så mycket roligt som hänt under vår praktik, som till exempel att få se tre raketuppskjutningar! Men det roligaste enligt mig har varit att få träffa så mycket olika människor som kan så många olika saker. Vi har fått träffa människor från hela världen som jobbar inom rymdindustrin på ett eller annat sätt. Det har varit otroligt lärorikt och spännande att få höra om deras upplevelser och se hur deras jobb är.

Josefin: Vi har haft få mycket kul att det är svårt att välja! Raketkampanjerna har absolut varit bland det bästa. Det är en otroligt häftig upplevelse att få se en raket skjutas iväg. Vi har fått göra så mycket, och det är alltid roligt när en kollega kommer och behöver vår hjälp. Då vi kan hjälpa till och bidra till arbetet är det som roligast!

Hur tänker ni att den här erfarenheten kommer hjälpa er i framtiden?

Petra: På kort sikt har den här erfarenheten hjälpt mig jättemycket med mitt universitetsval tack vare alla kollegor som tipsat om utbildningar och berättat om sina erfarenheter. På längre sikt tror jag att det är väldigt givande att man har fått se hur en arbetsplats fungerar inför framtida jobb men även alla otroliga upplevelser man fått vara med om. Tiden på Esrange kommer jag minnas resten av livet!

Josefin: Dessa månader av praktik har varit väldigt lärorik på många sätt. Vi har fått arbeta i globala samarbeten, representera företaget och delta i viktiga möten. Utöver att vara otroligt roligt har tekniksprånget hjälpt mig välja min framtid. Alla som kan, passa på och sök!