Innovation i fokus på Migrationsverket

Tekniksprångarna Gry Haglund och Edvin Griip samt Jonas Mittjas och Mirsad Slavotic från innovationsteamet intervjuas om Migrationsverkets första omgång av Tekniksprånget. Innovationslabbet, där Gry och Edvin praktiserar, jobbar för att utveckla Migrationsverket digitalt. Målet är att införa ett innovationstänk och en modell för innovation i verket.

Tekniksprångarna Gry och Edvin:
Vad var det med innovationslabbet som kändes lockande för dig?
Gry: Jag ville vara kreativ på jobbet. Jag gillade annonsen som beskrev att man gärna får misslyckas på innovationslabbet. Misslyckas och testa igen. Edvin: Jag ville utforska hur teknik och Migrationsverket gick ihop. Jag kom in med ett frågetecken i handen.
Hur är det att vara ung medarbetare här på Innovationslabbet?
Edvin: Det har vari skönt att vara två tekniksprångare. Vi är ganska olika som personer, vilket gör att vi kompletterar varandra bra.
Gry: Vi lärde känna många kollegor de första veckorna. Många kom in till Innovationslabbet och var nyfikna på vilka vi var, vilket kändes bra.
Kommer din tid som tekniksprångare påverka ditt högskoleval?
Gry: jag var mer osäker på vad jag skulle göra innan praktiken och funderade på att söka läkarlinjen. Via tips av Edvin har jag till slut valt civilingenjörsprogrammet med inriktning medicinteknik.
Edvin: jag har sökt till Teknisk fysik och teknik. Som andraval har jag valt Matematik då jag på Migrationsverket sett hur matematik kan användas för att titta på migrationsflöden. Jag började med rymdteknik i Luleå, men valde att ta en paus och körde Tekniksprånget istället.

Jonas och Mirsad från innovationsteamet:
Varför ville ni testa Tekniksprånget på er avdelning?
Mirsad: Vi ville få in nytänkande unga personer som är mer som oskrivna blad. De kan komma med idéer som är utanför boxen.
Jonas: vi vill blanda upp vår personal med fler ungdomar. Vi vill att ungdomar ska få upp ögonen för Migrationsverket och den teknik som finns här.
Hur har ni tänkt runt arbetsuppgifter för era tekniksprångare?
Jonas: En bra introduktion är nyckeln till en bra praktik och under de första två-tre veckorna var vi som handledare mer involverade. Sedan har det mycket flutit på av sig självt. Gry och Edvin är en del av teamet och har varit väldigt frågvisa och då kommer arbetsuppgifterna.
Vad har varit roligast med att vara handledare?
Jonas: Det är kul att ha orädda personer runt sig som frågar och undrar mycket. Till och med Generaldirektören här på Migrationsverket fick en del tuffa frågor av Edvin och Gry.
Mirsad: Unga bidrar med nya perspektiv och nya tankar.
Har ni stött på några utmaningar inför eller under praktiken?
Jonas: Inga direkta utmaningar. Däremot är det inte alltid helt lätt att sätta rätt förväntansnivå utifrån vilken uppgift ungdomarna fått. Det gäller att hitta relevanta arbetsuppgifter och då blir det lättare att sätta deadlines.
Mirsad: Man vill ju ge så mycket som möjligt och man behöver tänka på hur man uttrycker sig för någon som håller på att lära sig något nytt och kanske inte har alla termer som är självklara för oss. Frågor av typen: ”Vad är en stab” och ”Vad är stabsläge” gör att vi behöver tänka till om saker man börjat ta för givna.