Intervju med Maj-Lis Jakobsson, Personalchef på Umeå Kommun

”Vi vill bidra till att få fler ingenjörer i Umeå och behöver visa upp oss och synas bland unga. Genom Tekniksprånget kommer de in i verksamheten och får se vad vi gör på riktigt. Jag tror inte att jag har hört om någon som inte valt att läsa vidare efter praktiken.”

Varför medverkar ni i Tekniksprånget?

För några år sedan hade vi en extrem brist på ingenjörer. Tekniksprånget erbjöd ett sätt att få fler som läst natur att gå vidare till universitetet. Näringslivet här var redan med och vi bestämde oss för att pröva utan större erfarenhet. Sedan dess tar vi emot praktikanter på flera avdelningar. 

Har arbetsgivarna svårt att hitta teknisk kompetens i kommunen?

I dagsläget har vi brist inom nästan alla områden. Inom teknik och IT är det jättesvårt att få erfarna ingenjörer. Vi behöver arbeta långsiktigt för att kunna möta behovet av både nyexaminerade och erfarna ingenjörer. 

Varför är det viktigt att ni som kommun engagerar er i Tekniksprånget?

Som kommun har vi jättemånga områden där vi behöver ingenjörer, men det är inte lika känt. Vi behöver visa upp oss och synas bland unga. Genom Tekniksprånget kommer de in i verksamheten och får se vad vi gör på riktigt. Jag tror inte att jag har hört om någon som inte valt att läsa vidare till ingenjör efter praktiken. 

Vilka är de främsta fördelarna med Tekniksprånget? Vad ger det er?

Värdet är att få in ungdomarna och deras tankar och idéer. De är så otroligt duktiga och har med sig mycket teori från skolan, så de är kunniga och lär sig snabbt. De är snabbt på banan och kan göra arbetsuppgifter. Det är inte i närheten av prao. De här ungdomarna klarar sig själva! Dessutom går de vidare och blir ingenjörer – det gör nästan allihop. Jag tror inte att jag hört någon som inte gått vidare till universitetet. 

Har du någon rekommendation till andra kommuner?

Tveka inte. Det är bara att börja! Ta emot en och kom i gång. Våga pröva. Fyra månader är inte lång tid, men kan ge mycket.