Tekniksprånget på SSAB

Vi träffar tekniksprångare Tova Gelin och Emma Bark samt Sanna Engström, HR Specialist på SSAB i Oxelösund. Tova tycker att det roligaste med att vara tekniksprångare är att hon har fått ett arbete av värde. ”Vi har blivit tilldelade ett eget projekt som vi ska driva och ta egna initiativ,” säger Tova. ”Praktiken har gjort att jag ser så många fler möjligheter som ingenjör, flera dörrar har öppnats och det är roligt. Det är en fin erfarenhet jag fått via praktiken, att våga ta plats och våga ta hjälp,” säger Emma. 

Vad har varit roligast med ditt tekniksprång på SSAB?

Tova: Främst att jag har fått ett arbete av värde. Vi har blivit tilldelade ett eget projekt som vi ska driva och ta egna initiativ. Det har också varit roligast! Att se att en ingenjör kan göra massa olika saker. 

Emma: Det är roligt att se hur säkerhet är så otroligt viktigt i ett industriföretag som SSAB. Det är roligt att se att människorna omkring mig brinner för det de gör. De förhindrar olyckor och vi jobbar med det viktiga förebyggande arbetet.  

Berätta mer om din praktikperiod på SSAB!

Tova: Jag sitter och jobbar med att kvalitetssäkra material om dagarna, de analysresultat vi får används av personer på inköp som har med det när de köper in kol exempelvis. Jag är mer säker på att jag vill bli ingenjör men efter praktiken så har jag insett att jag kan göra så mycket så jag vet inte riktigt vilken inriktning jag ska välja. Jag har en öppen och bra dialog med min handledare och kan alltid ställa frågor eller ta hjälp om jag behöver det. Genom mitt projekt har jag verkligen utvecklats som person! 

Emma: Jag har fått träffa så många externa parter, exempelvis Räddningstjänsten. Jag är jätteintresserad av sjukvård och räddningsarbete och det lockar mig ännu mer i dag att som ingenjör kunna jobba som arbetsmiljöingenjör. Jag hade ingen aning om att det fanns sådana jobb som min handledare har! Praktiken har gjort att jag ser så många fler möjligheter som ingenjör, flera dörrar har öppnats och det är roligt. Det är en fin erfarenhet jag fått via praktiken, att våga ta plats och våga ta hjälp. Att känna att jag är stark och kan driva ett projekt själv. 

Varför är SSAB med i Tekniksprånget?

Sanna: Vi har tagit emot tekniksprångare i många år. Handledarna tycker att det är jätteroligt att ta emot ungdomar och få ta del av deras tankar då ungdomarna har en helt annan typ av problemlösning än vad de själva hade i deras ålder. Handledarna lär sig så mycket av sina tekniksprångare. Det är roligt att visa upp alla olika roller som vi har här på SSAB. Är du ingenjör så kan du göra det mesta här på SSAB. Tekniksprångarna är så duktiga och tar sig an utmanade projekt – det är roligt att se!

Text: Sabinor Lönnroth