”Tekniksprånget la grunden för min karriär”

Josefin Lindemalm började som tekniksprångare hos Ericsson år 2012. I dag arbetar hon som ingenjör med artificiell intelligens inom medicinsk bildbehandling. Tekniksprånget var helt avgörande för hennes yrkesval.  Josefin uppmuntrar unga, speciellt tjejer, som är nyfikna på teknik att söka.

Josefin Lindemalm kände sig ganska vilsen efter gymnasiet. Hennes mamma hade alltid uppmuntrat henne att satsa på en teknisk utbildning men hon visste inte riktigt vad en ingenjör gör. När Tekniksprånget dök upp så tog hon chansen och gjorde Tekniksprånget hos Ericsson år 2012.

– Jag kände direkt att jag blev en del av teamet och fick frihet att driva ett projekt baserat på en av mina egna idéer. Först då förstod jag var jag var kapabel till och det var en så häftig känsla. Jag fastnade verkligen för ingenjörsyrket, berättar Josefin.

Efter Tekniksprånget läste Josefin Lindemalm till civilingenjör på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. En utbildning som hon troligtvis inte hade valt utan erfarenheten från Tekniksprånget.

Skulle du rekommendera andra att söka Tekniksprånget?

– Ja, absolut! Jag har träffat många unga, speciellt tjejer, som känner att de inte är tillräckligt bra på matte eller inte känner sig tillräckligt smarta och tvekar om en högre teknisk utbildning är något för dem. Till er vill jag bara säga, sök Tekniksprånget. Våga testa! Det är en fantastisk möjlighet. Tekniksprånget satte grunden för mitt yrkesval och min karriär. Dessutom blev min tekniksprångskollega en av mina bästa vänner.

Gav erfarenheten från Tekniksprånget ett försprång under ingenjörsutbildningen?

– Ja, redan under utbildningen hade jag en känsla av vad ingenjörsyrket innebär och vad man faktiskt får göra i arbetslivet. Dessutom lärde jag mig lite programmering under praktiken och det gav ett väldigt försprång under utbildningen.

Vad arbetar du med i dag?

– Min roll är som en brygga mellan tekniken och personer med spetskompetens inom vården. Jag skräddarsyr knäimplantat med hjälp av artificiell intelligens, AI, på ett företag som heter Episurf Medical. Det är jätteroligt och är ett område i utvecklingsfas. Nu siktar jag på att söka medel för att kunna forska vidare inom området AI och medicinsk bildbehandling. Allt tack vare att jag en gång sökte till Tekniksprånget! Jag även tänka mig att arbeta utomlands i framtiden. Ingenjörer är verkligen eftertraktade överallt så det finns oändligt många möjligheter.