Flyttade 70 mil för praktik hos SCA

Alice Gunnarsson är en nittonåring från Vetlanda som flyttade till Sundsvall för att praktisera hos SCA. En flytt på 70 mil till det första egna boendet och en spännande praktik på forsknings- och utvecklingsavdelningen.

I våras mitt under coronapandemin tog Alice Gunnarsson studenten från naturvetenskapsprogrammet på Njudungsgymnasiet i Vetlanda. Hon fick ett reklam om Tekniksprånget i brevlådan och bestämde sig för att testa livet som ingenjör.

Varför sökte du till SCA i Sundsvall?

– Jag tittade på praktikplatser i närområdet men dem passade inte med mina intresseområden. Jag gillar kemi och fysik och är inte lika intresserad av maskinteknik eller industriell ekonomi. Därför ville jag söka just den här praktikplatsen hos SCA. Visst var de lite skeptiska till om jag skulle klara att hitta en bostad men jag hittade ett rum att hyra. Det är första flytten hemifrån. Jag är jättenöjd med allt. Det känns rätt häftigt faktiskt.

Vad får du göra under praktiken hos SCA?

– Jag är på en forsknings- och utvecklingsavdelning. Här skapas biodrivmedel av restprodukter från massatillverkningen. Jag har fått göra mycket laborativt arbete och egna tester. När jag ansökte var jag rädd att bara få sitta i ett hörn men jag har fått vara en viktig del i arbetet. Det känns roligt att få bidra till det större. SCA är en spännande arbetsplats. Här finns många specialister inom olika områden som är väldigt inspirerande. Att få prata med experter och se deras passion är väldigt häftigt och nytt för mig.

Kan du se dig själv arbeta på SCA i framtiden?

– Jag skulle kunna tänka mig att arbeta här i framtiden. SCA värnar om hållbar utveckling och känns väldigt viktigt och något jag gärna vill bidra till.

Har din syn på ingenjörsyrket förändrats?

– Min bild har blivit mer positiv. Jag har fått se hur spännande och utvecklande ingenjörsrollen är. Det har också blivit tydligt för mig att man fortsätter att lära sig i det dagliga arbetet även om man är utbildad. Det gillar jag.

Har Tekniksprånget påverkat vad du vill studera eller jobba med i framtiden?  

– Ja, det har det. Jag vill fortsätta på civilingenjörsspåret. Jag har fått en stadigare grund och mer förståelse för vad det kan innebära. En trygghet som minskar känslan av att kasta sig ut utan att veta riktigt vart målet är eller vart man ska hamna.

Vad ska du göra efter praktiken?

– Jag ska söka till civilingenjörsprogram i Lund. Just nu tittar jag mycket på programmen kemiteknik, teknisk matematik och teknisk nanovetenskap.