Vad ska man göra efter gymnasiet - plugga eller jobba?
Att hitta rätt efter gymnasiet
Det kan kännas lite olustigt efter studenten att inte ha en klar bild av vad som kommer härnäst. Kanske har du funderat på att plugga vidare direkt, eller kanske är du i valet och kvalet om du inte ska testa att lära dig ett nytt språk utomlands. Oavsett hur mycket eller lite du funderat på vad du vill göra efter studenten har vi samlat de vanligaste vägarna att ta.
Plugga vidare efter gymnasiet
Högskola och universitet
Efter gymnasiet kan du söka till högre studier vid universitet eller högskola. Där kan du läsa hela program eller fristående kurser.. Har du intresse av filosofi eller språk? Fysisk teori eller matematik? Testa en fristående kurs om du är osäker på om en viss utbildning är för dig
På många universitet kan du också bygga din egen examen genom att välja kurser som passar dig, om du inte hittar ett program du vill läsa, eller helt enkelt är sugen på att läsa brett och olika kurser. En högskoleexamen är två års heltidsstudier eller 120 hp, medan en generell kandidatexamen är tre års heltidsstudier på 180 hp.
Civilingenjörsstudier brukar vara fem år, då du först läser en kandidat och sedan går vidare till att ta en master inom ditt valda ämne. Här har vi skrivit mer om olika vägar att ta som ingenjör.
Inför höstterminen 2024 var dessa utbildningar några av de populäraste:
- Juristprogrammet
- Ekonomie kandidatprogram
- Läkarprogrammet
För civilingenjörer var de tre mest attraktiva utbildningarna:
- Industriell ekonomi
- Datateknik
- Teknisk fysik
Och om du inte vet vad för ingenjörsutbildning du är intresserad av kan du som är under 22 söka till Tekniksprånget efter gymnasiet och testa på ingenjörsyrket, innan du bestämmer dig.
Yrkesutbildningar
Är du intresserad av att lära dig ett specifikt yrke? Yrkesutbildningar är specialiserade utbildningar där du får praktiska kunskaper och erhåller en färdig yrkestitel efter avslutade studier. Dessa utbildningar skapas ofta efter vad för behov man ser finns på arbetsmarknaden.
Olika typer av utbildningar finns bland annat inom
- Vård och omsorg
- Grafisk design och marknadsföring
- Bygg, så som elinstallatör och snickare
- Programmering, så som utvecklare och testare
Folkhögskola
På en folkhögskola har du möjlighet att läsa mer estetiska ämnen, även som vuxen. Även folkhögskolor har vissa specifika yrkesutbildningar, eller mer generella grundskolekurser. Oftast är det gratis att läsa på folkhögskola, precis som ett gymnasium, men du måste köpa ditt eget material.
Många folkhögskolor erbjuder också internat, vilket kan vara en spännande upplevelse för dig som ännu inte bott hemifrån, men det är såklart inget måste.
Jobba efter gymnasiet
Kanske är du mer sugen på att tjäna en slant på egen hand istället för att fortsätta plugga. Många som väljer att jobba direkt efter gymnasiet hittar ofta tjänster i service såsom butik eller restaurang.
Förutom att arbeta kan du också se om det finns intressanta uppdrag i andra branscher. Gör något fint för andra genom att testa på volontärarbete i olika ideella organisationer eller utveckla dina praktiska färdigheter genom att söka till ett traineeprogram. Det kan vara ett utmärkt tillfälle att lära känna en arbetsplats eller ett speciellt yrke du är intresserad av.
Alternativ under sabbatsåret
Om du inte är sugen på att stanna kvar i vårt avlånga land kan du alltid söka dig utomlands. Det finns flera olika typer av möjligheter till att resa utomlands, bland annat genom att arbeta som Au Pair, gå en bartenderutbildning eller lära dig ett nytt språk. Det finns många CSN-berättigade möjligheter där ute.
Läsa upp betyg
Att bli behörig till vissa utbildningar kan göras med naturvetenskapligt eller tekniskt basår, men om du saknar grundläggande behörighet i exempelvis matte, svenska och engelska kan du läsa upp dessa på Komvux eller folkhögskola. Du kan kolla vilken behörighet som krävs för utbildningen du är intresserad av.