Öppna föreläsningar – hösten 2021

Vill du förändra världen? Bli ingenjör!

Ingenjör är ett framtidsjobb där du kan vara med och skapa en hållbar värld. Lyssna på framgångsrika ingenjörer inom olika branscher och se vad som dig väntar efter en högre teknisk utbildning. Anmäl dig till Tekniksprångets öppna föreläsningar.

Terminens talare är:

28 oktober 13.00 – Emelie Detert är supertalangen som efter civilingenjörsexamen inom energi-miljö-management på Linköpings Universitet nu landat en plats på ABB:s eftertraktade traineeprogram. Emelie kommer bland annat berätta om hennes väg till ingenjörsstudier och hur Tekniksprånget hjälpte henne att utmana sin tidigare uppfattning om vad en ingenjör faktiskt kan jobba med.

3 december 13.00 – Danica Kragic är den prisbelönta professorn i datalogi vid KTH som forskar i datorseende, maskininlärning och robotik. Danica har forskat vid ett flertal världskända universitet och är även ledamot vid Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Vi kommer få ta oss genom Danicas resa i teknikens tecken.

Anmälan till Öppna föreläsningar:

Fyll i din email nedan så kommer vi skicka påminnelser till dig inför föreläsningarna med information och länkar. Alla föreläsningar för våren 2021 är genomförda och går att se i efterhand nedan.

Din e-post (obligatorisk)

Din skola/arbetsgivare/annan sysselsättning (obligatorisk)

 


Tidigare föreläsningar våren 2021

 Johan Kuylenstierna, ordförande klimatpolitiska rådet samt adjungerad professor och hedersdoktor vid Stockholms Universitet. (23/4 2021)

Är det för sent för planeten? Johan Kuylenstierna är en av Sveriges främsta profiler och experter inom klimat- och miljöfrågor. Han har en bakgrund från FN och som VD för Stockholms Environmental Institute och är nuvarande ordförande för klimatpolitiska rådet. Johan är även frekvent förekommande i Nyhetsmorgons Klimatkollen och har pratat i Sveriges Radios Sommar. Vi kommer få ta del av Johans resa genom utbildning, forskning och karriär men även hans djupa kunskaper kring vilka möjligheter vi har att lösa klimatkrisen och andra miljöproblem med hjälp av ingenjörsvetenskap. Är ni intresserade av klimat och miljö är det här en föreläsning ni verkligen inte vill missa!

 

Anna Adolfsson, Technical Development trainee hos SSAB. (29/4 2021)

Anna Adolfsson är Tekniksprångaren som med mod och vilja landade drömjobbet på SSAB och nu är en del av den enorma omställning som ståljätten gör för att kunna producera stål utan negativ miljöpåverkan. Vi får höra om Annas väg från gymnasiet genom Tekniksprånget och utbildning till karriären. Ni får möjligheten att verkligen få reda på hur det är att studera på en teknisk högskola och vilka möjligheter som kan öppna upp sig tack vare det. Om ni är nyfikna på en teknisk utbildning och karriär är den här föreläsningen ett måste! 

 

Robert Falck, grundare och VD Einride (6/5 2021)

Robert Falck gick sin egen väg, lämnade ett toppjobb hos en av de stora fordonstillverkarna och startade ett företag som kan förändra hur vi ser på lastbilar och tunga landtransporter. Roberts företag Einride är det svenska företaget som med sitt system av självkörande elektriska lastbilar utmanar en hel värld. Vi får höra om Roberts resa fram till att starta sitt bolag och såklart mängder av intressanta berättelser från insidan av Einride. 

 

Johanna Lakso, VD Power Circle (12/5  2021)

Johanna Lakso är ingenjören som är en nyckelspelare i några av Sveriges viktigaste sammanhang i omställningen till en hållbar energiproduktion och ett allt mer elektrifierat samhälle. Johanna kommer ta med oss på sin väg genom teknisk högskoleutbildning, myndigheter och Sveriges största miljöorganisation till sin roll idag där hon är VD för elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle. Det blir en föreläsning där vi bland annat får inblick i frågor om förnyelsebar energi, hur vi förbereder oss för omställningen till elbilar och massor om hur framtidens ingenjörer är avgörande för att vi ska klara av förändringen. 

 

Mouna Esmaeilzadeh, läkare och neuroforskare  (17/5 2021)

Mouna Esmaeilzadeh, eller Doktor Mouna som många känner henne, är läkare, neuroforskare, entreprenör, sommarpratare och regelbundet förekommande i tv. Mouna är en expert och visionär inom framtidens sjukvård som kommer visa oss möjligheterna som öppnas upp genom tekniska framsteg som t.ex. AI och genetik. Vi kommer även få ta del av hur Mouna, genom utbildning och forskning, kommit dit hon är idag och hur framtidens ingenjörer och läkare kommer förändra hur vi förhåller oss till livet och döden.  

 

Tahani Kaldéus ansvarig forskning och innovation, Renewcell (27/5)

Tahani Kaldeus är kemiingenjören som tillsammans med sina kollegor på Renewcell är på väg att förändra textilbranschen helt. Istället för att slänga miljontals ton textilier varje år öppnar Tahanis forskning upp för att kunna skapa nya kläder från det som tidigare betecknats som skräp. Vi kommer bjudas på en inblick i Renewcells teknik och väg fram mot en hållbar modebransch där varje fiber har ett värde. Givetvis kommer vi även få höra om Tahanis resa genom utbildning, yrkesliv och forskning fram till att idag befinna sig i den absoluta spjutspetsen av tekniska framsteg inom textilbranschen.